|
Jak to jest z jednym okiem?
|
2009-10-17 01:43:49
|
Jak to jest z jednym okiem?Kasieńko! W bibliotece!Jestem z Ciebie dumna! Pozdrawiam!
|
2009-10-19 13:51:47
|
Jak to jest z jednym okiem?dzięki ci bardzo chciałabym żeby jeszcze ktoś był ze mnie dumny np . chłoopak ale nie mam takiego bo tamtem z którym byłam oszukał mnie i problem w tym , że ja zapomnieć nie mogę o nim daj mi jakąś rade prosze
|
2009-10-19 22:50:14
|
Re: Jak to jest z jednym okiem?kasia30149: obecnie jestem na stażu w bibliotece w swojej byłej szkole rodzice cóż mama słyszałam podobno ma mnie gdaieś natomiast tato okazuje to , że mnie koxha w każdej nawet najgorszej sytuacji Kasiu nie chcialam Cie urazic odnosnie rodzicow , pewnie sie troche zagalopowalam w ocenie sytuacji, tej biblioteki to Ci strasznie zazdroszcze! Jak by mnie kto tak wpuscil popracowac w ksiegozbiorach to najpierw bym chyba wszystkie ksiazki powachala...od tego zawsze zaczynam czytanie ha ha..
|
2009-10-20 01:40:31
|
Jak to jest z jednym okiem?Ronia! Święta racja, Kochana! Zapach książek jest chyba najbardziej uwodzicielskim zapachem świata. Ja też to mam. Wącham książki i wzruszam się jak dziecko, nieustannie. Kasiu! Co ja Ci mogę poradzić. Sprawy emocjonalne są bardzo trudne, delikatne, intymne. Każdy inaczej przeżywa świat, a zatem także porażki i rozczarowania. Jednego jestem pewna: jeśli ten chłopak odszedł, widać nie potrafił Cię docenić, widać na Ciebie nie zasłużył. Nie dręcz się, nie katuj, bo tylko siebie tym krzywdzisz. Któregoś dnia spotkasz człowieka, dla którego będziesz najcenniejszym skarbem. A póki go nie ma, sama dla siebie nim bądź -klejnotem. Bo Ty sama jesteś najcenniejszą wartością, którą posiadasz. Bądź dla siebie dobra. Jeśli odszedł, tym bardziej nie zasługuje, abyś po nim cierpiała. Przytulam Cię mocno i trzymam kciuki! Masz powód do dumy! Ty jesteś tym powodem! Ty sama! Ronia! Pozdrawiam gorąco spośród oceanu książek... Ach...
|
2009-10-20 11:18:50
|
Re: Jak to jest z jednym okiem?cesarzowacyklopow: Ronia! Święta racja, Kochana! Zapach książek jest chyba najbardziej uwodzicielskim zapachem świata. Ja też to mam. Wącham książki i wzruszam się jak dziecko, nieustannie. Kasiu! Co ja Ci mogę poradzić. Sprawy emocjonalne są bardzo trudne, delikatne, intymne. Każdy inaczej przeżywa świat, a zatem także porażki i rozczarowania. Jednego jestem pewna: jeśli ten chłopak odszedł, widać nie potrafił Cię docenić, widać na Ciebie nie zasłużył. Nie dręcz się, nie katuj, bo tylko siebie tym krzywdzisz. Któregoś dnia spotkasz człowieka, dla którego będziesz najcenniejszym skarbem. A póki go nie ma, sama dla siebie nim bądź -klejnotem. Bo Ty sama jesteś najcenniejszą wartością, którą posiadasz. Bądź dla siebie dobra. Jeśli odszedł, tym bardziej nie zasługuje, abyś po nim cierpiała. Przytulam Cię mocno i trzymam kciuki! Masz powód do dumy! Ty jesteś tym powodem! Ty sama! Ronia! Pozdrawiam gorąco spośród oceanu książek... Ach...
dzięki ci bardzo ja nie mogę o nim zapomnieć boje się m że jeśli ktoś si ę pojawi w moim życiu to nie będzie miał już takiego zaufania jak ten pierwszy..... niewiem sama może się myle zresztą p[popatrz na moje fotki na nk czy mam szanse kogoś znaleść ,,,,, wpisz Katarzyna Chybińska Radostowo i zobacz oceń prosze kocham cię za twoją mądrość ty masz coś czego ja nie mam trzeżwe spojrzenie na różne sprawy pozdrawiam trzymaj się cieplutko
|
2009-10-21 01:01:21
|
Jak to jest z jednym okiem?Kasieńko! Ja po prostu stara baba już jestem, i może dlatego wydaje Ci się, że mądrzejsza. Ale bardzo mi pochlebia Twoje zaufanie. Naszej -Klasy nie znoszę, ale specjalnie dla Ciebie weszłam i obejrzałam. Kochana! Nie ma znaczenia jak wyglądasz, poza pierwszym spojrzeniem, które porusza serce. Moim zdaniem, szczerze, wyglądasz świetnie, ale obawiam się, że to nie ja, ale mężczyźni mają to oceniać. A kiedy już kogoś poznasz, Kasiu, to jakkolwiek byś wyglądała, żyje się z człowiekiem, a nie z jego urodą. Ps Czasem najpiękniejsze, podziwiane za swą niezwykłą urodę osoby ulegają oszpeceniu w wypadkach i wówczas okazuje się, że pod piękną powłoką siedziała zmora albo kanalia. Nie przywiązuj takiej wagi do wyglądu, choć akurat Ty absolutnie nie masz powodu do stresu na tej płaszczyźnie. Skup się na rozwoju wewnętrznym. Dobry i rozumny człowiek w tych barbarzyńskich czasach jest na wagę złota. Taka bądź i takiego szukaj! I nic na siłę Maleńka! Lepiej być samemu z godnością niż z byle kim bez godności. A ludzkim gadaniem się nie przejmuj, bo ono minie dopiero z końcem cywilizacji. I ani minuty wcześniej. Buziaczki! Dbaj o siebie! Jesteś piękną kobietą i na pewno pięknym człowiekiem.
|
2009-10-21 13:29:24
|
Re: Jak to jest z jednym okiem?cesarzowacyklopow: Kasieńko! Ja po prostu stara baba już jestem, i może dlatego wydaje Ci się, że mądrzejsza. Ale bardzo mi pochlebia Twoje zaufanie. Naszej -Klasy nie znoszę, ale specjalnie dla Ciebie weszłam i obejrzałam. Kochana! Nie ma znaczenia jak wyglądasz, poza pierwszym spojrzeniem, które porusza serce. Moim zdaniem, szczerze, wyglądasz świetnie, ale obawiam się, że to nie ja, ale mężczyźni mają to oceniać. A kiedy już kogoś poznasz, Kasiu, to jakkolwiek byś wyglądała, żyje się z człowiekiem, a nie z jego urodą. Ps Czasem najpiękniejsze, podziwiane za swą niezwykłą urodę osoby ulegają oszpeceniu w wypadkach i wówczas okazuje się, że pod piękną powłoką siedziała zmora albo kanalia. Nie przywiązuj takiej wagi do wyglądu, choć akurat Ty absolutnie nie masz powodu do stresu na tej płaszczyźnie. Skup się na rozwoju wewnętrznym. Dobry i rozumny człowiek w tych barbarzyńskich czasach jest na wagę złota. Taka bądź i takiego szukaj! I nic na siłę Maleńka! Lepiej być samemu z godnością niż z byle kim bez godności. A ludzkim gadaniem się nie przejmuj, bo ono minie dopiero z końcem cywilizacji. I ani minuty wcześniej. Buziaczki! Dbaj o siebie! Jesteś piękną kobietą i na pewno pięknym człowiekiem.
dziękuje ci za to , ale ja niespotka łam jeszcze kogoś kogo nie obxhodziłby wygląd zewnętrzzny chociaż troche, ale może kiedyś takie mamy czasy , że większość kudzi w domyśąle męszczyzn patrzy na opakowanie a nie na zawartość tak to ujme ale może ,,,, nie trace nadziei bo jak yo mówią nafdzieja umiera ostatnia pozdrawiam cieplutko
|
2009-10-21 19:37:45
|
Jak to jest z jednym okiem?Kasiu! Oczywiście, że wygląd nie jest zupełnie bez znaczenia, ale tak naprawdę ma wagę tylko w pierwszej chwili, później lubi się i ceni człowieka, a nie jego najpiękniejszą nawet twarz.Buziaczek 
|
2009-10-22 00:31:36
|
Jak to jest z jednym okiem?Hej Kasiu! Jasne, że na wstępie każdy zwraca uwagę na wygląd zewnętrzny, bo to jest jedyna "cecha", którą widzimy na początku. Dopiero później poznajemy człowieka, to jak się zachowuje, co ma do powiedzenia... I nie ma co zwalać winy na czasy. Uwierz mi - gdybyś urodziła się 50 - 100 lat temu, prawdopodobnie miałabyś jeszcze gorzej... Dojrzały mężczyzna z odrobiną oleju w głowie, który szuka partnerki, z którą chciałby zbudować solidny, trwały związek, na pewno nie będzie kierował się takimi kryteriami jak ładna buzia i figura modelki. Na "opakowanie" uwagę zwracają chłopcy, nie mężczyźni. Większość z nich (choć nie wszyscy) wyrasta z tego z wiekiem :). Cierpliwości i uszy do góry! :) Poza tym jak to ładnie napisała Cesarzowa: Lepiej być samemu z godnością niż z byle kim bez godności Bardzo mądre słowa, mi samemu zajęło bardzo dużo czasu zrozumienie pewnych rzeczy. Zdecydowanie za dużo... ale niestety tutaj nie ma drogi na skróty, niektóre wnioski trzeba wyciągnąć samemu. Pozdrawiam!
|
2009-10-22 03:14:28
|
Jak to jest z jednym okiem?Arturze, mądry i prawy z Ciebie mężczyzna. Gratuluję! Zawsze mnie niezmiernie cieszy, gdy wypowiadają się ludzie, którzy tak jak Ty mają do powiedzenia coś naprawdę wartościowego i głębokiego. Pozdrawiam najserdeczniej! Kasiu, słowa Artura powinny być dla Ciebie wystarczającym dowodem na to, co jest cenne dla prawdziwego mężczyzny, nie dla sztubaka, który sam nie wie czego pragnie. Buziaczki wielkie!
|
2009-10-22 11:23:11
|
Jak to jest z jednym okiem?dziękuje za wasze mądre słowa cesarzowo ty nie jesteś starą babą jak to napisałaś jesteś dojrzałą , mądrą kobietą kocham cię i podziwiam buziaczki
|
|
2009-11-06 20:47:01
|
Jak to jest z jednym okiem?Przez przypadek a raczej ciekawisc natrafiłam wczoraj na to forum . Od 3 roku zycia nie widze na jedno oko miałam retinoblastome. Mam dopiero 16 lat ale jestem ciekawa jak moje zycie bedzie wygladac w przyszlosci . Juz troche czytalam o tym prawie jazdy i bardzo sie ciesze ze mam szanse . Ale mam pytanie niewiem chociażby związane z pracą czy to w niczym mi nie bedzie przeszkadzac?
|
2009-11-06 22:59:25
|
Jak to jest z jednym okiem?Witaj! Jak poczytasz uwazniej to wyczytasz, ze mnostwo forumowiczow pracuje i w niczym to nie przeszkadza jesli drugie zdrowe to nie powinno byc zadnych przeciwskazan ale trudno do konca powiedziec bo nie znamy tak do konca twojej okulistycznej kondycji. Badz dobrej mysli, jeszcze chwilke nauki przed toba. Trzymaj sie cieplutko!
|
|
2010-03-10 00:06:07
|
Re: Jak to jest z jednym okiem?charlotteee16: Jestem pod Opieką Centrum Zdrowia Dziecka w Wa-wie ... szczerze ... lekarze tam , kłócili sie ze mną osobiście i wmawiali , że ja kompletnie nic nie widze na moje prawe oko ... co jest kompletną bzdurą ... gdy zaslonie moje lewe zdrowe oko , kątem prawego oka widze normalnie obraz , kolory światło w odległości jakiegoś metra ... lekarze na pewno mają racje ze widzi światło , ale żaden z nich nie wie dokładnie co może to oko zobaczyc skoro sam nie posiada mojego oka , wyjąc go nie może , ale zazwyczaj to są przypuszczenia ... na usuwanie zacmy nie zdecydowałam sie z powodu zbyt aktywności ruchowej ... stwierdziłam , ze moja wada chociaż przysporzyła mi wiele cierpienia jest na tyle nie widoczna ze podczas tego rocznych wakacji będe starała się zakupic soczewke maskującą ... Pozdrawiam wszystkich :)
Charlotte, zaintrygowalo mnie to co napisalas o operacji usuwania zacmy. Czy taka operacja powoduje, ze trzeba bardziej na siebie uwazac :( ? Moze w ogole przywitam sie, bo jestem nowa na tym portalu, nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje ;) mam 32 lata. swoja jednoocznoscia zaczelam sie interesowac od jakiegos czasu, chociaz na prawe oko nie widze od trzeciego roku zycia. wypadek, skaleczenie. i jesli chodzi o samo widzenie to nie odczuwam zadnych ograniczen. prowadze samochod, pracuje jako grafik komputerowy, drugie oko daje rade ;) tylko od jakiegos czasu zauwazylam na tym niewidzacym oku zacme i zaczela sie paranoja i obsesyjne analizowanie wygladu. juz wczesniej to oko bylo inne, ale akceptowalam te innosc, bo mialo nawet ciekawy ksztalt, zrenica w ksztalce lzy i blizna w postaci kreseczki po skaleczeniu, az tu nagle zacma, jezus maria koniec swiata ;) dobra. smieje sie z tego troche, ale uderzylo to w moje poczucie wlasnej atrakcyjnosci. no i pomyslalam, ze w takim razie zaryzykuje i zoperuje to sobie. u okulisty nie bylam parenascie lat, no moze poza krotkim badaniem przy okazji prawa jazdy. mialam takie sobie doswiadczenia z okulistami w dziecinstwie, wiec omijam od tamtej pory szerokim lukiem. no ale jesli taka operacja moglaby powodowac jakies ograniczenia, to zaczelam sie martwic :( zapisalam sie do okulisty, zeby sie poradzic, ale poki co zbieram informacje... w ogole fajne forum, pomaga mi oswoic wlasna jednoocznosc, ktora generalnie zignorowalam, a teraz staram sie zintegrowac. DZIĘKUJĘ!
|
|
2010-05-05 18:35:48
|
Jak to jest z jednym okiem?Witam, ja też jestem tu nowa i chciałam powiedzieć, że jest tu dużo ciekawych ludzi i ogólnie fajne forum ;) Ja nie widze na lewe oko od 3 roku zycia( teraz mam 15) i nie mam żadnych problemów z prawidłowym widzeniem, ani trudności w życiu codziennym. Po prostu się przyzwyczaiłam, niestety nie pamiętam jak to jest widzieć obuocznie, czego bardzo żałuję :( Właściwie to nie pamietam nic z mojego wypadku, może to i dobrze, bo wiem, że moi rodzice mieli wiele stresu przez te kilka lat, po samym wypadku jeszcze widziałam, ale poźniej przestałam brać jakieś krople i obraz zaczął mi się zamazywać... Zaciekawiło mnie to co napisałaś CHARLOTTE, bo sama też mam zaćme i slyszałam,że po usunięciu może ona powrócić, czy to prawda? I czy taka operacja powoduje jakieś ograniczenia? Pytam, bo tańczę w zespole i dużo czytam, więc moje oko musi być w pełni zdrowe i szczerze troche obawiam się takiej operacji.
|
|
2010-05-06 00:43:21
|
Witaj! Ja tez nie widze na oko od 3 roku zycia, i nie wiem jak to jest widziec na dwoje. Mam nadzieje ze to forum sie Tobie na cos przyda, jest tutaj naprawde wiele takich ludzi z podobnymi problemami, od ktorych mozesz sie sporo dowiedziec,  Pozdrawiam
|
2010-05-13 10:48:46
|
Jak to jest z jednym okiem? też nie wiem jak to jest widzieć na dwoje oczu od urodzenia widze na jedno ktoś powiedział mi , że ja żeby np . zobaczyć co jest po lewej stronie musze ię więcej obracać przyzwyczaiłam się ju , że widze tylko na jedno oko....
|
2010-09-10 16:36:58
|
Jak to jest z jednym okiem?już nie pamiętam jak to jest z dwojgiem oczu... W całym moim nieszczęściu - szczęściem jest to, że moje ocalałe w wypadku oczko widzi doskonale, do tego - po wypadku - mam niski nos (był trochę zmiażdżony, ale nawet nieźle go chirurdzy wyklepali:*) i dzięki temu że jest on niski mam bardzo szerokie pole widzenia. Da się żyć, jedyne co mnie boli to fakt, że nie mogę robić tego co kocham "na legalu", tj: być żołnierzem (policjantem) i legalnie pilotować samolot - niestety licencji nikt i nie da:( Na szczęście: - żyję i funkcjonuję, - mam prawo jazdy i jeżdzę już ponad 15 lat - a to czego nie mogę zrobić legalnie realizuję poprzez pasje Reasumując: nie jest źle:)
|
|
2010-09-15 18:03:49
|
Jak to jest z jednym okiem?Witam. Ja najbardziej widzę różnicę i denerwuje mnie to jak ludzie nie zdają sobie sprawy, że są inne... np. idę i nagle ktoś na mnie wpada, ale to JA przepraszam, ktoś chce usiąść w ławce i nachlanie mówi mogę, zamiast zwyczajne przepraszam czy mogę. Poz tym normalnie bez endu...:D.
|
|
2010-09-29 21:06:20
|
Re: Jak to jest z jednym okiem?Witam Wszystkich? ja mam 11 i od urdzenia niewidze na lewe oko na początku nie zdawałam sobie sprawy że nie widzie na jedno oko czasami jest mi ciężko niekiedy płacze że nie widze na jedno oko to jest wielki ból tak o tym pisać mam jeszcze pytanie czy ktoś z dzieci ma przez te oko problemy w nauce? bo ja tak mam :) Pozdrawiam wszystkich!
|
2010-11-03 20:58:05
|
Jak to jest z jednym okiem?czasami są momenty kiedy wydaje mi się że czegoś brakuje i czemu patrze tak jakoś z boku. Ale najczęściej jest normalnie, kwestia przyzwyczajenia
|
 |
 |