MENU

Forum - Protezownia oczu w Krakowie

Protezownia oczu w Krakowie

Witam czy ktoś był w Krakowie ,cena o 1800zł droższa od Łodzi.

Ja byłem w piątek, dostałem epi na ' testowanie ' i od jutra zaczynam działać ;) trochę przeraża mnie nakładanie jej samemu, nie wiem ile mi zajmie ogarnięcie tego ;)

W ubiegłym tygodniu również odebrałam epi na swoje oko w Krakowie w Vision. Jestem zadowolona z koloru, nie różni się prawie od oka zdrowego. Niestety ta stara którą robił Meyer w Katowicach nie ruszała się wcale, co wywołało zdziwienie u doktora. Obecna wykonuje niewielkie ruchy, które są widoczne. Mogę polecić z czystym sumieniem pracownie Vision. Doktor poświęcił, aż 3h by dobrać odpowiedni kształt, bo niestety było kilka prób i ciężko było go dopasować. Jak wam idzie przyzwyczajanie oka do epi??

Ja dopiero noszę od tygodnia i raz jest lepiej raz gorzej ;) a sama sobie zakładasz? Masz jakieś filmiki albo pro tipy?;)

Sama zakładam, ale z przyssawką, bo inaczej bym nie założyła :-) Kupiłam od nich przyssawkę bez tego ani rusz. Ile czasu Ci oko z epi wytrzymuje? Ja mam epi dopiero od czwartku :-) Tzn wcześniejszą miałam już 10 lat, ale nie prawidłowo zrobioną.

No mi mówił, żebym zaczął od 5min i codziennie zwiększał o kolejne 5min, dzisiaj już miałem 35min. Raz lepiej raz gorzej jest, dzisiaj mi oko trochę się wysuszyło ;) też mam przyssawkę ale póki co dziewczyna mi nią ściąga elo, a zakłada rękoma normalnie. Ja póki co jestem lewy w tym temacie xd

Ja w piątek, dzień po odebraniu miałam ją połowę dnia i trochę za dużo bo kolejnego dnia po 2h musiałam zdjąć, bo widocznie podrażniłam i wtedy nie mogłam ani starej założyć ani nowej bo piekło. Więc od wczoraj zaczełam stopniowo 1h wczoraj dzisiaj 2h. Ta nowa ma zupełnie inny kształt od tej starej i muszę zacząć na nowo. Jeśli jest oko lub powieki podrażnione to stosuję cornyregel trochę natłuści i tworzy taka powłokę ochronną lub sztuczne łzy.

A ten żel to zawsze trzeba stosować przy tej epi? Bo w sumie nie wiem, póki co stosuje, ale co jak się skończy ;) może Tobie nie kazał nosić stopniowo co 5min więcej, bo już kiedyś nosilas inna

Ten żel zaczełam stosować przed nałożeniem epi malutką kropelkę, przynosiło ulgę ( on jest na receptę). Tylko starej epi nigdy nie przenosiłam cały dzień przez te 10 lat, 5,6 h max i o tym mówiłam, była źle zrobiona. Apropo żelu ja stosuję go już długo bo nie wysusza tak epi.

A jak sobie radzisz z zakładaniem? Bo trzymam od góry górną powiekę, wkładam epi a później mi brakuje ręki, żeby odciągnąć dolną powiekę i dupa, nie wychodzi xd

Ja przód biorę epi na przyssawkę, lewą odchylam obie powieki górną i dolną i prawą ręką nad ręcznikiem wkładam epi.

Czyli jakby palcem wskazującym górną powiekę, a kciukiem dolna rozszerzasz? :) może też spróbuję przyssawką zakładać. I to też zaczynasz pierw górę wkładać a później dół czy od razu całe oko wchodzi?

Dokładnie tak, palcem wskazującym górną a kciukiem dolną :-) i staram się przód gorę włożyć a potem dół. Tą starą lepiej mi się zakładało, tą znacznie ciężej bo tamta była płaska no i nie miała przez to ruchu, tą mam cienką, jednościenną, ale i obejmuję oko i się rusza w przeciwieństwie do tamtej, ale pierwszy raz jak zakładałam to myślałam, że nie dam rady jakoś po mału wypracowałam i do tej technikę, chodź łatwo nie jest. Apropo tego żelu na oko, to mi lekarz rodzinny wypisuje, za każdym razem go zakładam i nie czuje tak suchości oka.

Też już ogarnąłem ten żel u rodzinnego. Mi się wydaje że ja mam dwuscienna i wydaje się dosyć ' grubawa ', w każdym razie na razie ciągle czuję, że ona tam jest, szczególnie jak chce poruszyć gałką lub gdzieś indziej popatrzeć 

Próbowałem dziś założyć przyssawka to w ogóle nie mam wyczucia wkładania ;D

Dojdziesz do wprawy. Mam kontakt z osobą z forum która nosi epi cały dzień i noc i wyjmuje tylko do mycia, trzeba oko przyzwyczajać stopniowo. Dzisiaj miałam na 4h i dałam sporo żelu nawet na epi i nie czułam tzn nie bolało, ale też czułam że mam.

No pewnie kwestia czasu ;) zdjalem w miarę sprawnie, tylko to wkładanie ;) a żelu w trakcie jeszcze nie używałem, no ale ja dopiero będę 1h.nosil

Wczoraj było ok, a już dzisiaj u mnie tylko założyłam na 15 min i szczypanie, łzawienie, aż musiałam antybiotyk zapuścić :-( 

Czyli też masz dni lepsze i gorsze, jak ja ;) przeważnie mam na zmianę dzień dobry a na drugi słabiej, no ale ja dopiero 1h noszę, więc bez porównania z Twoimi 4ma.

Już myślę, czy jest źle zrobiona..... ale jak mogę dłużej to na kolejny dzień tak piecze, czuje, piasek i nie mogę wcale, myślę czy do nich dzwonić......

Możesz zadzwonić się zapytac. W sumie to oni brali gotowce, to nie jest profilowane pod nasze oczy, ja myślałem, że może jakieś zdjęcie 3d robią i na tej podstawie to tworzą ;) mnie moja też często drażni, ale może jeszcze się przyzwyczaja, więc póki co nie panikuje ;)

Cześć, 

To dziwne że nie możecie nosić epi cały czas. Ja wyciągam epi raz na 5-6 dni do czyszczenia. Nie czuję jej na oku. 

Do Marcin04: Też masz z Vision? Ja mam tydzien, a od razu mogłeś nosić cały czas? Czy przyzwyczajałeś? Mnie oko nie boli tylko gdzieś w oczodole, powieki. Czuje jakby piasek, szczypanie.

A jak ją wkładasz to tak jakby poziomo, czy pionowo i obraczasz o 90 stopni? 

Poziomo, tak jak wypada jej ułożenie.

I co dzwoniłaś? Ja już jakoś zacząłem sam zakładać, ale zastanawiam się czy nie dawać więcej żelu bo dosyć szybko mi się oko wysusza ;l

Dzwoniłam, kazali stopniowo nosić tak by nie podrażniać powiek, bo oko i oczodół nie jest zwyczajny i należy go stopniowo przyzwyczajać. Kazali tydzień około godziny kolejny 1,5 godziny (ale tydzień) A ja z dnia na dzień przedłużałam. Posiłkować się żelami, które nawilżają oko, sztucznym łzami (corneregel daje sporo).

No właśnie miałem pytać jak u ciebie z wysuszeniem oka? Bo w trakcie noszenia mi się bardzo wysusza i później jak nie noszę też mam takie wrażenie, albo jakby było suche albo jakby ' coś uwierało '. Bo chyba bez sensu co pół h kropić żel, bo zaraz go zabraknie xd

Ja stosuję corneregel i Vidisic, żel do oczu (bez recepty) który zastępuje łzy i jest ok, daje do worka spojówkowego i na epi w środek i nie czuje suchości. 

Ok to przetestuje ;) i to naprzemiennie stosujesz czy to i to naraz?;)

Różnie raz to a raz to, możesz doradzić się w aptece, że chcesz coś co długotrwale nawilża oko, zawsze doradzą ( w żelu dłużej się utrzymuje).

I jak ci się nosi epi dalej? Ja już noszę 2,5 ten tydzień. Na razie bez problemów.

Jeszcze się oko przyzwyczaja, ale już też prawie 2.5h noszę. Zakładać się nauczyłem, za to bardziej traumatyczne zaczęło być ściąganie, bo jakoś tak wyciągam, że czasami boli przy wyciąganiu ;d ale się nauczę. Już w sumie i na dworze z nią byłem itp, jedynie jeszcze autem nie jeździłem z takich codziennych spraw, ale podejrzewam, że to wkrótce też przede mną. Ale dalej czuje takie uczucie jakby kłucia pod powieka jak mrugam jak już mam ściągniętą epi i nieraz lekkie pieczenie, a stosuje te żele.

To pieczenie, mrowienie jak zdejmę to też czuje, to chyba narazie normalne :-) Czy możesz wstawić lub wysłac mi zdjęcie w epi? Jestem ciekawa jak ci zrobili. Ja wyśle swoje.

Spoko to jutro jak wrócę z pracy ;) a chcesz jakoś tutaj czy może mess\whatsapp? Mi w sumie nie robili tylko dobierali kształt, mam inny kolor na razie, a ten ostateczny to chyba dopiero zaczną ogarniać w listopadzie jak będę na wizycie kolejnej, chyba xd

Czyli nie masz ostatecznej? Hmm, a mi zrobili ostateczną, jak pierwszy raz mi robił Meyer to też na jednej wizycie. Mówili czemu tak? Myślałam że tylko na implant tak robią.

Nie wiem czemu, myślałem, że takie są procedury xd może dlatego, że nigdy żadnej nie nosiłem.

No ja u Mayera też robiłam pierwszą i na jednej wizycie już wszystko było załatwione, dziwne że nic nie powiedział, zresztą do mnie też za dużo nie mówił dopiero na koniec, a siedziałam tam 4h inni odbierali już, a ja wchodziłam i wychodziłam bo ciągle coś nie tak było z dopasowaniem. Potem zawołał moją córkę by doradziła w sprawie koloru.

No mi w sumie pasuje ta adaptacja, bo jakby się nie przyjęło to kasa w błoto by poszła, a tak mam czas na przystosowanie oka ;) no ale wydaje mi się, że tą ostateczna epi mi zrobią taka samą jak ta tylko kolor wedle uznania.

To pochwalisz się ostateczną :-)

Ale jak chcesz możesz pokazać jak Twoja wygląda, ja swoją też mogę. Myślałem, czy w ogóle nie zrobić jej w innym kolorze, ale mam czas do listopada się zastanowić ;d

Pod względem wielkości idealnie, kolor też będzie dobry :-)  Mogę wysłać swoje, ale nie mam watshap, jedynie Messenger.

Możesz wysłać. https://www.facebook.com/share/15TWUgDC8V/