MENU

Forum - Epiproteza - doradzenie

Epiproteza - doradzenie

Epiproteza - doradzenie

Cześć, potrzebuję porady od osób zaznajomionych w temacie ;) nie udzielałem się tutaj jak patrzę od 14lat, więc w skrócie nie widzę na jedno oko, mam na nim bielmo, no i wiadomo jest to jakiś dyskomfort zwłaszcza z nowo poznanymi ludźmi, albo na ulicy ;) kiedyś nosiłem ok 17lat temu soczewkę jednak bardzo podrażniła oko i z niej zrezygnowałem już na stałe wtedy. Teraz wertując temat widzę, że są jakieś szklane itp epiprotezy oka. Jak to wygląda w praktyce, normalnie nakładają to na oko i ściąga się na noc, czy coś w tym stylu? Na jaki okres czasu jest taka epiproteza i gdzie najlepiej ją zrobić? W Polsce czy gdzieś za granicą? Jakby ktoś był chętny doradzić to proszę o odpowiedzi ew można na np Whatsapp;)

Pozdrawiam ;) 

Epiproteza - doradzenie

Ja mam epi szklaną już 9 lat, robioną w Katowicach przez niemieckiego protetyka. Jest bardzo cieniutka i świetnie wykonana. Niestety w Katowicach nie pracuje już Thorsten Meyer więc w tym roku kolejna zdecyduję się zrobić w Krakowie. Niestety moje oko toleruje tylko szklane. Dodatkowo używam kropli nawilżających.

Re: Epiproteza - doradzenie

Viola:
Ja mam epi szklaną już 9 lat, robioną w Katowicach przez niemieckiego protetyka. Jest bardzo cieniutka i świetnie wykonana. Niestety w Katowicach nie pracuje już Thorsten Meyer więc w tym roku kolejna zdecyduję się zrobić w Krakowie. Niestety moje oko toleruje tylko szklane. Dodatkowo używam kropli nawilżających.

@Viola Czy pisząc Kraków masz na myśli Vision Perfekt? Jeśli tak to czy jest to sprawdzone miejsce? A może jakieś inne rekomendacje? Z góry dzięki za odpowiedź:)

Epiproteza - doradzenie

Tak mam na myśli Vision. Moja okulistka od początku jak tylko trafiłam do Thorsten Meyer mowiła, że Niemcy robią najlepsze epi i to się sprawdziło odnośnie Katowic( chociaż o tym Panu też były różne opinie na tym forum, ostatnio negatywne - ja na prawdę jestem zadowolona z jego epi i gdyby był dalej w Katowicach oczywiście ponownie bym pojechała). Mam kontakt z naszą koleżanką z forum z asiulą  - ona własnie wykonywała epi w Krakowie - przyjeżdża tam również Niemiec i ona jest zadowolona. Rozmawiałam z nią telefonicznie :-) Niestety innych rekomendacji nie mam, ponieważ muszę mieć szklaną epi, a mało gdzie w Polsce takie wykonują, jeśli ktoś robił gdzieś indziej szklaną i jest zadowolony, oczywiście w Polsce to niech się pochwali.

Epiproteza - doradzenie

W takim razie spróbuję się skontaktować x Krakowem I dopytać jak to wygląda ;)

Jeszcze czytałem tutaj, że Hamburg jest polecany i zagwozdka gdzie lepiej  

Epiproteza - doradzenie

Na swoje oczko epi robisz, czy implant? Wiem, że w Monachium dobrze robią, ale już tam nie pojadę  niestety, nie mam tam ani rodziny ani nie znam języka. Ja mam do Krakowa na 17 lipiec.

Epiproteza - doradzenie

Na swoje. A długo się czeka na Kraków? Ile w ogóle można nosić taka epi i czy ściąga się na noc, żeby ją wyczyścić czy coś w tym stylu?

Epiproteza - doradzenie

Ja jakieś 3 tyg temu się zapisywałam i mam na 17 lipiec, Pani się pytała, czy jak się coś zwolni to ma dzwonić. Ja epi noszę już 9 lat z Katowic, od samego początku zakładałam po kilka godzin i migłam nosić, czasem robiło się zapalenie jak za długo nosiłam albo nie używałam sztucznych łez czułam suchość oka, ale teraz używam kropli, które nawilżają  starazolin hydro balance przed założeniem, czasem wkrapiam na epi  np w pracy i jak zdejmę również. Ogólnie ja epi noszę tylko do pracy i jak gdzieś wychodzę  w domu się staram jej nie zakładać pozwalam oku odpocząć.

Epiproteza - doradzenie

Też chyba pójdę w te szklane epi, zawsze to większy komfort gdzieś wśród ludzi ;) tylko właśnie żeby nie podrażniały zbytnio, bo jak miałem soczewkę [ taka twarda, ręcznie malowana gdzieś w Anglii ] to po pewnym czasie tak podrażniła oko że było całe czerwone. A to zapisując się tam jest jakiś wywiad przez telefon, trzeba dostarczyć jakieś badania czy coś?

Epiproteza - doradzenie

Przed epi też nosiłam soczewkę protetyczną, oko często robiło się czerwone, niestety zrezygnowałam z soczewki na rzecz epi. Zdecydowanie epi moje oko lepiej  przyjęło, nic mnie nie bolało. Tylko po np. 6h czułam suchość dużą. Musisz sobie załatwic refundację z NFZ mi załatwiła moja okulistka internetowo. Przesłała mi tylko kod jak do recepty na nową epi. Ja nic nie musiałam robić ( ponoć to się pozmieniało) kiedyś musiałam osobiście udać się do NFZ że skierowaniem od okulisty.

P.s wstawiłam w galerii moje zdjęcie z epi możesz sobie zobaczyć ( to jest bardzo cieniutka nakładka)

Epiproteza - doradzenie

Nie widzę żadnej różnicy, które oko jest zdrowe, a które nie ;) Ja to nawet u okulisty nie byłem od chyba 10 lat...jedynie u medycyny pracy ;)

A ta szklana epi jest jakaś elastyczna czy taka ' twarda '? Bo widzę różne zdjęcia jak.ona.wyglada i ciekawi mnie jak się ją zakłada i ściąga ;)

Epiproteza - doradzenie

To jest szklaną epi, nie jest elastyczna jest bardzo cieniutką nakładką na oko. Ma może z 1mm max 1,5 grubości. Zakłada się na przyssawkę i zdejmuje również:-)

Epiproteza - doradzenie

Rozumiem ;) a jeszcze pytanko, wyczytałem na stronie tego vision perfekt Kraków, że są jakieś 3 etapy dopasowywania tej epiprotezy, w praktyce też tak to wygląda? Czy jak to wyglądało w Twoim przypadku gdy pierwszy raz ( a może i w kolejnych fazach było podobnie jak przy 1szym) Ci dopasowywali?

Epiproteza - doradzenie

W Katowicach jak mi robił pierwszy raz też pojechałam i na miejscu zrobił. to musisz tam po prostu zadzwonić i zapytać, czy wykonają ci epi na miejscu na własne oczko, ale mi się wydaje, że to dotyczy tych osób którzy są po implantacji oczka, bo przecież na oko, nie ma czegoś takiego jak epi modelująca, bo tu nie ma czego modelować.

Epiproteza - doradzenie

Poleciłabym w Polsce Chorzów, ale tam wykonują tylko protezy z drukarki 3D. Wcześniej wykonywał epiprotezy Thorsten Meyer, obecnie - jedynie w Monachium przyjmuje. W listopadzie wybieram się do Krakowa, do Vision Perfekt - po raz pierwszy, dotąd korzystałam jedynie z epiprotez od T. Meyera i byłam bardzo zadowolona z efektów. Jak wygląda wizyta w Krakowie, jakie macie opinie?

Epiproteza - doradzenie

W piątek byłem na 1szej konsultacji i dostałem epi, żeby przyzwyczaić oko. W sumie myślałem, że może robią jakieś zdjęcie 3d czy coś oka i na tej podstawie dobierają kształt, a mieli od groma tych epi i po prostu sprawdzali, która będzie najmniej drażnić i będzie najlepiej dopasowana. Przeraża mnie jak ja siemmam nauczyć ją wkładać, póki co będę polegał na dziewczynie, bo samemu to dla mnie hardcore ;) 

Epiproteza - doradzenie

Czy w Krakowie wykonują od razu epiprotezę na pierwszej wizycie (to nie jest moja pierwsza epi)? 

Epiproteza - doradzenie

Wydaje mi się, że nie, ale najlepiej zadzwonić i się dowiedzieć ;)