|
sport- zdolność
|
|
2010-11-25 20:08:37
|
sport- zdolnośćwitam, miałem odwarstwienie siatkówki i mam takie pytanie czy lekarz podbije mi zdolność do treningów. a jeśli okulista nie wyrazi zgody czy moge mimo to trenować w klubie na własną odpowiedzialność. oko mam, widze na nie marnie. jak wiemy Karol Bielecki wrócił do sportu a On stracił oko całkowicie.
|
|
2010-11-25 21:59:26
|
sport- zdolnośćAle on nie mial odwarstwienia siatkówki i drugie oko ma zupełnie zdrowe. Bardzo prawdopodobne, że twoje drugie oko tez jest zagrożone odwarswieniem, a wszelkie dźwiganie, duży wysiłek, wstrząsy przy skokach czy upadki mogą spowodować odwarstwienie. A jak już pewnie wiesz rzadko kiedy udaje się siatkówkę przykleić z powrotem tak żeby widzenie powróciło w 100%. Generalnie wszystkie sporty poza pływaniem, jazdą na rowerze po równym terenie i jogą są niewskazane, i to w formie rekreacyjnej a nie wyczynowej. No może jeszcze jakiś lekki jogging czy siłownia bez obciążenia mogą wchodzić w grę.
|
|
2010-11-26 17:23:44
|
sport- zdolnośćodwarstwienie było pourazowe, drugie oko jest zdrowe, więc jak to wygląda teraz? wiem że On nie miał odwarstwienia, no ale jest jednoocznym a może wypawiać sport wyczynowo. ja coś tam widze, ale jak mówie słabo bardzo
|
|
2010-11-26 18:14:04
|
sport- zdolnośćMyślę że to niewiele zmienia, że było pourazowe. Nie każdy uraz skutkuje odwarstwieniem siatkówki. Wydaje mi sie, że Twoja siatkówka musiała być w jakiś sposób osłabiona przed urazem i przez to podatna na odwarwienie. Oczywiście tylko lekarz może ci jednoznacznie powiedzieć czy możesz trenować bez ryzyka dla drugiego oka. trzeba też pomiętać, że przy uprawianiu wielu sportów jest sie narażonym na upadki, uderzenia, a więc także urazy głowy i trudno wykluczyc, że trenując nie doznasz ponownego urazu tragicznego w skutki, czego ci oczywiście nie życzę.
|
|
2010-11-26 18:29:36
|
sport- zdolnośćczyli jeżeli nie bedzie ryzyka dla drugiego oka to noge dostać zdolnosc? a jest możliwość podjęcia treningów na własne ryzyko mimo sprzeciwu lekarza?
|
|
2010-11-27 13:58:39
|
sport- zdolnośćMyślę, że na własna odpowiedzialnośc nikt ci nie moze zabronić. Pytanie tylko czy warto :/
|
|
2010-11-27 17:02:48
|
sport- zdolnośćdziękuje za odpowiedzi, warto
|
 |
 |