Forum - Siemanko
![]() |
Siemanko
|
|---|---|
| 2010-10-21 02:20:04 | SiemankoNazywam się Tomek, mieszkam w Zielonej Górze, ucze się w technikum na profilu "geolog", mam 16 lat. Należe do Zwiąku Harcerstwa Rzeczypospolitej, lubie podróżować, sporty ekstremalne, oraz troche sourvivalu, no i oczywiście czytać książk. Na waszą stronie trafiłem przypadkiem, myśląc o tym co się stanie jak w googlach w pisze słowo "jednooczność"
odkąd tylko pamięcą sięgam, mam sporą wadę wzroczną na lewym oku, którego do patrzenia prawie w ogóle nie używam (no chyba że zakryje prawe, tylko po co?), moje drugie oko jest w stanie doskonałym, ostatnio zaopatrzyłem się w przyrzad zwany "okularami" które póki co tylko mi przeszkadzają, mam nadzieje że z czasem się to zmieni, według okulistów u który zasięgałem porad, jestem nizdolny do wykonywanie całkiem sporej ilości zawodów (oczywiście wszystko jest możilwe), ale do rzeczy z powodu tej dolegliwości musiałem zrezygnować z znanego w moim mieście sportu a mianowicie żużel, na testach fizycznych wszystko przebiegało dobrze, na stadionie nawet simsonkiem pachołki wymijaliśmy, wszystko wykonałem dobrze, ale odpadłem przy psychotestach na badaniu, z takimi dwoma drucikami które trzeba było ustawić równolegle do siebie, przyokazji powiedzieli mi żebym juz zapomniał o prawo jazdach kategorii A jestem strasznie zawiedziony tym że nie moge pełnić służby wojskowej musiałem zrezygnować również ze szkoły morskiej, łączyłem swoje wysiłki z doradcą zawodowym żeby mnie jakoś tam wcisnąć ale nie dało rady:(, ogólnie jestem troche zawiedziony naszym prawem zawsze zastanawiało mnie jak to jest w innych krajach jak sobie przypomne jakąś irytującą sytuacje, to nasuwa mi się myśl, skąd ludzi którzy widzą normalnie, myślą że jesteśmy do tak wielu rzeczy nie zdolni, skąd oni mogą to wiedzieć?! ja na przykład jestem niezwykle ciekawy jak to jest patrzeć obojgiem oczu, uważam że jestem zdolny do wielu rzeczy do których ludzie którzy mają zdrowy wzrok, nie mieli odwagi, chęci czy umijętności do ich wykonania, chociaż to może hormony mi taki myśli podsuwają:D
Za błędy, niespójność oraz niewielką zwięzłośc przepraszam, jest dosyć późno a ja jestem zmęczony:)
|
| 2010-10-21 13:53:03 | SiemankoA siemanko, witaj na forum! :)
|
| 2010-10-23 14:41:01 | SiemankoWitaj serdecznie.:)
To wspaniale, że masz takie rozległe zainteresowania. Doceniaj to co masz i ciesz się życiem, oczywiscie na pewno spotka Cię jeszcze wiele nieprzyjemnych chwil oraz ograniczeń związanych z wadą wzroku, ale jak sam piszesz na wiele Cię stać. ;)
|
| 2010-10-26 19:53:38 | SiemankoHej Tomek
A wiesz co to wiara we własne możliwości? Prawko dostaniesz, fakt faktem niezbyt legalnie, ale jezeli czujesz sie na siłach i nie uważasz, że wzrok Ci przeszkadza w kierowaniu to poprostu poszukaj takiej szkoły nauki jazdy która ma lekarza na zasadzie "opłata - zaświadczenie". Kiedyś spytałam barata "jak to jest widzieć na dwoje oczu?" przymknął prawe oko rozejrzał sie i stwierdził "w sumie chyba tak samo, tylko widzisz troszke więcej po prawej" xD Więc nie martw sie, naparwde z życia nic nie tracimy. Ze szkołą morską mogą być problemy. Sądze jednak, że zależy to od intensywności chęci. Jemu pewnie pół życia wciskali, że sobie nie pobiega choćby chciał: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://s3files.core77.com/blog/images/bladerunner.jpg&imgrefurl=http://www.core77.com/blog/materials/the_fastest_man_on_no_legs_6930.asp&usg=__Od6E00aGQ33pTX7bV-jvuzk9DN4=&h=373&w=468&sz=147&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=OWDFmmEcNbupXM:&tbnh=133&tbnw=168&prev=/images%3Fq%3Dwithout%2Blegs%2Brunner%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DX%26rlz%3D1C1SKPC_enPL370%26biw%3D1280%26bih%3D709%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=294&vpy=74&dur=197&hovh=200&hovw=252&tx=132&ty=102&ei=2xTHTM6GBdCYOsvBoMEB&oei=gxTHTPy_IMaRswbSjOHPDQ&esq=5&page=1&ndsp=29&ved=1t:429,r:1,s:0
|
|
2010-10-27 20:54:26
|
SiemankoWitaj, nawet nie wiesz, jak bardzo Cię rozumiem... Ty chcesz do szkoły morskiej, ja zawsze chciałam być żołnierzem / funkcjonariuszem... Niestety brak oka eliminuje to na "dzień dobry". Ale nie łam się i brnij do przodu. Ja nigdy (zanim nie zechciałam SŁUŻYĆ OJCZYŹNIE) nie miałam ŻADNYCH problemów z pracą, mimo: szpecących blizn na policzku i brak gałki ocznej! Już jako dorosła osoba nigdy nie postrzegałam siebie jako osoby gorszej, innej od tych... - normalnych. Także - głowa do góry, wiara w siebie czyni cuda! Wierz mi - obecnie pracuję w znanym, wielkim koncernie multimedianym, niektóre osoby wiedzą o mojej dysfukcji, ale nikomu to nie przeszkadza, pracuję, jak każdy normalny i jest ok! A pracę tę zdobyłam najnormalniej w świecie na legalu, 4 lata temu na www.pracuj.pl także WIERZMY W SIEBIE! Pozdrawiam:)
|
| 2010-11-02 17:24:04 | SiemankoDziękuje za miłe powitanie, chciałbym się coś zapytać, otóż na wakacje mam zamiar zrobić kurs spadochroniarski, może się orientujecie czy przez tą wade, też będe miał problemy?
|
|
2010-11-03 15:30:26
|
SiemankoWitam Tomku :)
Z tego co wiem to chyba nie będziesz skakał ale możesz próbować.
Ja wiem że nie mogę latać samolotem. Ale dlatego że mam cienką rogówkę i ciśnienie w oku.
Mam trochę tego wszystkiego zaćmę jaskrę i takie tam.
Mam nadzieje ze tobie się uda i będziesz skakał, wtedy proszę o fotkę i opisanie wrażenia z pierwszego skoku :D
|
| 2010-11-04 18:04:44 | Siemankonie ma sprawy, wszystko ładnie, pięknie, opisze, w końcu ponoć świetnie pisze monologi, fotki będą też poszperam jeszcze troche, nic nie znalazłem jeszcze na ten temat, możliwe że jednak nie będzie utrudnien, jak coś znajde to napewno dam znać, ta wiedza może się przydać innym, którzy będą tego próbowal, na pewno jest potrzebne rtg kręgosłupa (lędźwi), morfologia, EKG
|
![]() |
![]() |