MENU

Forum - Czy musicie czekać na zabiegi, badania, konsultacje?

Czy musicie czekać na zabiegi, badania, konsultacje?

Dzień dobry

Jestem pracownikiem fundacji ''korektor zdrowia'' (www.korektorzdrowia.pl), która zajmuje się zbieraniem danych wskazujących na ograniczenia w dostępie do wszelkich procedur i świadczeń medycznych jednym słowem zbieramy dane o kolejkach do lekarzy, na zabiegi, badania. Oczywiście dane te są zbierane anonimowo. W związku z tym chciałam zamieścić prośbę o takie informacje na waszym forum. Mój e-mail: stabla@korektorzdrowia.pl,  wszelkie pytania można także kierować pod ten adres. 

Pozdrawiam

Elżbieta

Witam!

Ja jeżdżę do Kliniki okulistycznej w Łodzi, ale nie mam żadnych problemów z zabiegami i badaniami.

Mam znaczny stopień ze względu na wzrok i może stąd te przywileje.Trafiam na miłych lekarzy, empatycznych, którzy widząc osobę słabowidzącą nie robią żadnych problemów , wszystko mam na " kasę chorych" i nie muszę się niczym przejmować.

Nawet w mojej miejscowości jak mam mieć badania z powodu operacji  oka to robią je za darmo.Mam szczęście, że nie muszę sobie tym wszystkim zawracać głowy, bo już sama operacja to duży stres.

Pozdrawiam serdecznie

To dobrze, zbierając te dane widzę, że w większości dziedzin jest duży problem, ale są też na szczęście i dobre informacje. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Ja muszę być pod stałą kontrolą okulisty. Sama najchętniej co miesiąc upewniała się u okulisty czy wszystko w porządku. Jestem wlasnie na etapie poszukiwania dobrego lekarza "państwowego". Wolałabym żeby był to też lekarz, który pracuje w szpitalu, w razie gdybym potrzebowała jakichś zabiegów szpitalnych. Chcialabym po prostu znać swojego lekarza i móc zgłosić się w razie potrzeby do kogoś kto zna mój przypadek. Niestety w Białymstoku przy szpitalu wojewódzkim, zapisy do poradni przy tym szpitalu odbywają się na pół roku w przód (zapisywałam się w styczniu, a termin mam na 14 lipca). Z tego też powodu nie można zapisać się do konkretnego lekarza, bo zwyczajnie nie ma wtedy jeszcze ustalonego grafiku. Skutek tego jest taki, że nie można liczyć na to, że pacjenta będzie prowadził jeden lekarz, który będzie znał historię choroby, i któremu bardziej się ufa. Za każdym razem prawdopodobnie trafię na innego lekarza, któremu będę musiała od początku wszystko tłumaczyć i jak znam życie każdy z nich będzie miał inny pogląd na mój przypadek. O comiesięcznej kontroli nie ma nawet mowy, chyba że będę umawiała kilka wizyt na raz. Niestety, ale dostęp do lekarzy w większości poradni okulistycznych jest wystarczający tylko dla osób, które potrzebują co najwyżej okularów i kontroli raz na rok, a nie dla cięższych przypadków kiedy kontrole powinny być częstsze i przede wszystkim u lekarza zaznajomionego z przypadkiem, ażeby mógł spostrzec ewentualne problemy.

Mialam też niemiłe doświadczenia z okulistycznym ostrym dyżurem. Okazuje się, że poza weekendem wszechmogące pielęgniarki z uporem maniaka odsyłaja wszystkich do poradni. Nie przyjmują do wiadomości, że jeśli ktoś akurat nie ma gwoździa w oku, nie oznacza, że nic się nie dzieje co wymagałoby natychmiastowej interwencji. Po czterogodzinnym oczekiwaniu pojawił sie lekarz, który zauważył taką potrzebę.

Szczerze nie mam zaufania do lekarzy państwowych , którzy leczą na NFZ 

jestem pod stałą opieką prywatnej kliniki i jestem zadowolona z usług  .

Mam porównanie ... CZD w związku z moja wadą zbyli mnie , że nie trzeba nic robic skoro sie nic nie dzieje .

Poszłam do kliniki to jeszcze zjechali mnie i moją mamę , że powinnam wcześniej już robic zabieg .  

Charlotteee16 to przykre to, że lepiej jesteśmy leczeni wtedy, gdy za to płacimy, przecież NFZ też bierze od nas niemałe pieniądze.

Tak tylko lekarze trzymają jedną dłoń ... nie ruszą swojego grona ... wiadomo każdy drugiego broni ...

A zapłacisz więcej kasy to chociaż nie trzeba czekac , ma się ustalony zabieg , bardzo dobrze wykfalifikowany personel a także wyższej klasy sprzęt medyczny .

Czyli jednym słowem zmniejsza się ryzyko, jakiś komplikacji po operacjach zabiegach .

Bo jestem pewna , że to jest wysokiej klasy lekarz a nie ktoś kto robi to od picu .

No tak to już niestety u nas jest. Chociaż ja bym nie generalizowała bo znam też lekarzy dla których dobro pacjenta jest najważniejsze. Tak czy siak jeżeli macie kogoś kto niestety musi czekać w kolejce to dajcie znać. Jednak ciągle wierzę, że wspólnie uda się coś zmienić. UĹ�miech

W naszej poradni  W Zgorzelcu trzeba czekać miesiącami a przyjmująca tam okulistka jest .....................powiedzmy taka sobie .Ja jestem jednooczna a w dodatku często mam nawracające owrzodzenie rogowki ,strasznie sie wtedy denerwuję i musze szukac prywtnie lekarzy bo takich w Zgorzelcu mamy paru ale wtedy tez trzeba czekać ,bo przeciez pacjęci rejestrują sie wcześniej a u mnie to schorzenie zdarza sie zwykle nagle i niestety dość często. Owszem mamy w szpitalu oddział okulistyczny ,ale tu jest jeszcze gorzej czekałam kiedys pare godzin i ledwo uprosiłam o przyjęcie ,pielęgniarki odganiaja człowieka jak natrętna muche a ja czuje sie tak upokorzona jak musze sie tłumaczyc że dla mnie to sprawa prawie życia i śmierci bo mam tylko jedno oko ............szkoda gadać !

to co mnie dziwi, to fakt, że o wiele trudniej namówić nam do współpracy pacjentów, którzy narzekają niż lekarzy. nie wiem czym to jest spowodowane...