MENU

Forum - co mi przysługuje

co mi przysługuje

co mi przysługuje

Witam wszystkich serdecznie.

Mam 48 lat i od 47 lat jestem jednooczny. Posiadam protezę szklaną prawego oka. Po szkole pracowałem w różnych zawodach, głównie biurowych. Aktualnie wiadomo jak jest z rynkiem pracy. Faktem jest, że zaniedbałem sprawy związane z jednoocznością. No cóż ale czas to uporządkować. Wysłałem do ZUS zapytanie co mi przysługuje no i się zaczęło. Muszę zebrać dokoumenty o zatrudnieniu-w moim przypadku min. 5 lat, co nie jest trudnością. No ale mam problem z historią choroby i ewentualnym leczeniem. Oparację miałem w 1963 r. i dokumentacja nie istnieje. Z leczenia nie korzystałem, bo niby co miałem leczyć-szklane oko?? Proszę pomóżcie i napiszcie co mogę wywalczyć i gdzie. Faktem jest, że na powiedzmy zdrowe oko widzę coraz słabiej tj. aktualnie +2 dioptrie. Jeżeli ktoś posiada jakieś korzystne orzeczenia w tym temacie to chętnie skorzystam z ich treści i kontaktu w tym temacie gdyż mogą mi się przydać przy ewentualnym odwołaniu od jakiś dziwnych decyzji. Pozdrawiam wszystkich serdecznie

co mi przysługuje

Moim zdaniem zaświadczenie od okulisty o jednooczności + jakaś opinia o drugim oku .Historii choroby nie ma, bo jednooczność to nie choroba. Chyba, że ktoś oko stracił w wyniku nowotworu itd. to co innego.

Co przysługuje według naszego Państwa? NIC. Skoro pracujesz, to radzisz sobie i tyle. Ale o tym, by nam np. dofinansować monitory, czy szkła okularowe nikt nie pomyślał, musi być grupa inwalidzka ( a na monitor chyba nawet dawna druga, bo trzecia nie wystarcza)

Mnie ZZUS uzdrowił, bowiem po wypadku, kiedy straciłam oko, w wieku 21 lat miałam już przepracowany wymagany czas i musieliby mi dać rentę. Natomiast kilka lat później Centrum d/s Orzekania o Niepełnosprawności przyznało mi lekką grupę na stałe.

ZUS z reguły uzdrawia takich jak my, ale to pewnie zależy na kogo się trafi. Ja mam zapisane : praca jak dla osoby jednoocznej.

A jaka to praca? Nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. 

Pozdrawiam

co mi przysługuje

Dziękuję Ci za odpowiedź. Wiesz co tak się zastanawiam nad tymi orzecznikami. Ja w tej chwili kompletuje papiery do komisja d/s orzekania o niepełnosprawności i do ZUS zresztą też. Z całego forum, które przeczytałem w tym temacie to wychodzi, że wszystko zależy od tzw. orzeczników czyli od ich widzi mi się. Czytałem na tym forum, że są osoby, które mają przyznaną rentę itp. inne świadczenia. Powiem szczerze nic z tego nie rozumiem. Wychodzi na to, że prawo w kraju nie jest równe dlaq wszystkich i zależy od bandy oszołomów, którzy decydyją o losie i tak już mocno pokrzywdzonego człowieka a sami mają ciepłe posadki, nie martwiąc się o nic.

co mi przysługuje

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy wiesz może lub znasz kogoś kto w podobnym do mnie przypadku tj. utraty oka przed 16 rokiem życia dostał jakieś świadczenia zusowskie itp. Powiem Ci tak, jak stanę w końcu na tą dziwną komisję to chciałbym być przygotowany w postaci m. in. jakiś orzeczeń w tym temacie, które dały danej osobie określone świadczenia. Uważam, że jest to jedyny mocny argument do jakichkolwiek targów z orzecznikami a głownie przy jakimś odwołaniu.

Pozdraiwma - Krzysztof

co mi przysługuje

W przypadku nabycia niepełnosprawności przed 18 rokiem życia przysługuje renta socjalna, ale chyba tylko w przypadku znacznego i umiarkowanego stopnia. Nie wiem do końca, musisz poszperać w sieci. Poza tym najważniejsze jest, czy w ogóle przyznają Ci jakiś stopień, jeśli tak, to będą pewnie musieli dać ci nawet normalną rentę - jeśli masz wymagane okresy składkowe i nieskładkowe.

Orzeczenia innych osób mogą się przydać tylko w sądzie, moim zdaniem, na odwołaniu. Na normalnej komisji nikt nie będzie chciał Cię słuchać. Tak to wygląda.  Przecież ja też np. mam orzeczenie, ale ZUS twierdzi, że jestem zdrowa.

Może inni się odezw i coś podpowiedzą.

co mi przysługuje

Dziękuję Ci bardzo za informacje. Jakby coś Ci się jeszcze w tym temacie przypomniało lub wpadło w ręce proszę o powiadomienie. Cieszę się i jestem bardzo wdzięczny, że są ludzie którzy chcą pomóc w jakikolwiek sposób.

Pozdrawiam serdecznie i życię Ci wszystkiego naj - Krzysztof

Re: co mi przysługuje

krzysztofc62:

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy wiesz może lub znasz kogoś kto w podobnym do mnie przypadku tj. utraty oka przed 16 rokiem życia dostał jakieś świadczenia zusowskie itp. Powiem Ci tak, jak stanę w końcu na tą dziwną komisję to chciałbym być przygotowany w postaci m. in. jakiś orzeczeń w tym temacie, które dały danej osobie określone świadczenia. Uważam, że jest to jedyny mocny argument do jakichkolwiek targów z orzecznikami a głownie przy jakimś odwołaniu.

Pozdraiwma - Krzysztof

Mam analogiczną sytuację, prawe oko straciłam w wieku 11 lat, stanęłam później przed jakąś komisją, orzekli - wówczas - III grupę inwalidzką z przeciwskazaniami: praca dla obuocznych i w napięciu nerwowym. Orzeczenie stałe - bez konieczności stzwania ponownie przed komisją... Reasumując: dopóki sobie radzimy na rynku pracy - tyrajmy, a może... ewentualnie dostaniemy jakiś ochłap  kiedyś, jak oślepniemy i faktycznie pracować nie będziemy w stanie. Oczywiście dodajmy obowiązkowo wypracowane lata (o ile kojarzę min. 10 lat) itp. zagwostki biurokratyczne. Ogólnie - absurd, ale przecież nikt nie mówił, ze będzie łatwo...

pozdrawiam

Monika 

co mi przysługuje

Straciłem oko gdy miałem 13 lat. Mam III grupę (teraz to się chyba nazywa lekki stopień niepełnosprawności) przyznaną bezterminowo. Obawiam się że jedyne na co możesz liczyć z ZUs-u to orzeczenie stopnia niepełnosprawności. Jeżeli masz nadzieję na rentę to pogorszenie stanu zdrowia musi nastąpić w czasie pracy (w okresie składkowym) więc nie spełniasz podstawowego warunku.

co mi przysługuje

dokladnie. mam to samo co moj przedmowca i nic poza 3ka nie bedzie sorry