|
Nowy
|
2010-05-27 12:39:22
|
NowyWitam wszystkich. Niedawno przyjaciel pokazał mi tę stronę. Świetny pomysł. :) Od wczoraj czytam forum (sporo piszecie) i zgodnie ze zwyczajem, jako nowy, opowiem swoją historię. Urodziłem się za wcześnie, przez co w prawym oku nic nie widzę: Retinopatia wcześniacza; w lewym mam dosyć sporą krótkowzroczność: -25 dioptrii. Od kilku lat coraz gorzej widzę z bliska i doszedł jeszcze oczopląs i kilka innych proplemów neurologicznych. Obecnie jestem studentem I roku MISH na umk, jednak za rok chcę zacząś pedagogikę specjalną. Nie znam jeszcze ani jednej osoby jednoocznej. Pozdrawiam wszystkich. Artur.
|
2010-05-29 21:27:47
|
NowyWitaj super ze do nas wpadles i zostan z nami na dluzej:) pozdro
|
2010-05-29 21:42:22
|
Nowydzięki za przywitanie. powoli się tu aklimatyzuje. :)
|
2010-05-29 21:43:45
|
NowySiemka:) wkrótce poznasz wielu jednoocznych jeśli nie osobiście to na pewno wirtualnie:) Pozdrawiamy Magda i Darek
|
2010-05-29 23:53:12
|
NowyCieszy mnei to i czekam na kontakt. Miło jest w końcu porozmawiaćz kimś, kto w pełni rozumie pewne rzeczy. :) Póki co, jak mam chwile to czytam forum, oj bardzo rozbudowane. :) jak skończę postaram się włączyć w rozmowę. :) Pozdrawiam serdecznie. :)
|
|
2010-05-30 08:00:29
|
NowyCześć, Artur, jak sobie radzisz z tak znaczną wadą wzroku z czytaniem "masy" książek na studiach? Ja też kilka lat temu kończyłem Wydział Humanistyczny UMK (sławna harmonijka) - jednak nie MISH, ale socjologię - i wiem doskonale ile na tych studiach trzeba czytać różnych książek. Na każde cotygodniowe ćwiczenia było do przeczytania od kilku do kilkunastu różnych tekstów. Pamiętam, że mnie samego od tego czytana strasznie bolały oczy. Pozdrawiam, mam nadzieję, że w wakacje dołączysz się do naszego spotkania grupy toruńskiej :)
|
2010-05-30 17:18:27
|
Nowyoczywiście, że dołączę. Szkoda, że dopiero w wakacje. Jeśli chodzi o czytanie to rzeczywiście na Filozofii i Politologii jest tego od groma i ciut ciut, ale ze wszystkim da sie uporać, a i obejśc kilka rzeczy też się da. 1. sesja przeszła bez kłopotu a tą się nie martwie, bo skoro za rok wybieram sie na inny kierunek (czwartego dziennie nawet nie usiłuje sie podejmować, bo i tych co teraz mam jest za wiele), więc z MISH'em się żegnam. Szczęśliwie trafiłem na bardzo dobrych wykładowców i ogrom informacji wynosilo się z zajęć dzięki czemu można było sobie darować większą nawet część literatury. Do tego rewelacyjni ludzie z roku (zarówno mish'iaki jak i reszty kierunków) i wsparcie przyjaciół, więc ze wszystkim da się uporać. Niepełnosprawnośc jest bardzo istotnączęściąmojego życia i ogranicza wiele rzeczy, ale przecieżnie można skupiaćsię tylko na tym. Los zamyka drzwi, ale otwiera okno, a jeśłi i te jest samknięte do da sie je zawsze wyważyć, tylko trzeba wiedzieć jak. :)
|
2010-05-30 17:18:29
|
Nowyoczywiście, że dołączę. Szkoda, że dopiero w wakacje. Jeśli chodzi o czytanie to rzeczywiście na Filozofii i Politologii jest tego od groma i ciut ciut, ale ze wszystkim da sie uporać, a i obejśc kilka rzeczy też się da. 1. sesja przeszła bez kłopotu a tą się nie martwie, bo skoro za rok wybieram sie na inny kierunek (czwartego dziennie nawet nie usiłuje sie podejmować, bo i tych co teraz mam jest za wiele), więc z MISH'em się żegnam. Szczęśliwie trafiłem na bardzo dobrych wykładowców i ogrom informacji wynosilo się z zajęć dzięki czemu można było sobie darować większą nawet część literatury. Do tego rewelacyjni ludzie z roku (zarówno mish'iaki jak i reszty kierunków) i wsparcie przyjaciół, więc ze wszystkim da się uporać. Niepełnosprawnośc jest bardzo istotnączęściąmojego życia i ogranicza wiele rzeczy, ale przecieżnie można skupiaćsię tylko na tym. Los zamyka drzwi, ale otwiera okno, a jeśłi i te jest samknięte do da sie je zawsze wyważyć, tylko trzeba wiedzieć jak. :)
|
 |
 |