Witam, jak dowiedzieliście się o siatkówczaku? - Przejrzałam pobieżnie wątki dotyczące retinoblastomy ale nie znalazłam informacji jak to odkryliście. Wczoraj zrobiłam zdjęcie synkowi i ku memu przerażeniu zauważyłam, że na zdjęciu źrenica prawego oka odbija światło na biało-niebieskawo. Zaczęłam przeglądać wczęśniejsze zdjęcia maksymalnie powiększając oczka i niestety zauważyłam, że podobny efekt pojawił sie już na jednym ze zdjęc z listopada (5 miesięcy temu ). Zaczęłam zaglądać o oczko i stwierdziłam, że dodatkowo prawa źrenica jest minimalnie większa od lewej (reszta rodziny zobaczyła to dopiero po wskazaniu o które oko chodzi) i wolniej reaguje na światło. Pediatra kazał się jak najszybciej zgłosić do okulisty. Pytanie tylko gdzie? Wiem, że badanie musi być przeprowadzone w znieczuleniu ogólnym a co za tym idzie w szpitalu (mam rację?). Co Was zaniepokoiło, że zgłosiliście się do lekarza? Gdzie zgłaszaliście się z dzieckiem kiedy zauważyliście niepokojące objawy? Ile czasu mineło zanim badanie doszło do skutku? Co dalej? I... zdaję sobie sprawę, że naiwne pytanie ale łudzę się.... czy jakieś inne niegroźne choroby mogą dawać podobny efekt na zdjęciach? czy może to być błąd aparatu? Na razie staram się zarejestrować synka gdzieś gdzie zrobią mu badanie oka w z nieczuleniu. Jestem przerażona, synek ma 15 miesięcy. pozdrawiam
|