|
Trochę terminologii medycznej
|
|
2009-03-01 21:12:03
|
Trochę terminologii medycznej Enukleacja (wyłuszczenie gałki ocznej) - usunięcie gałki ocznej z pozostawieniem tkanek oczodołu. Ewisceracja (wypatroszenie gałki ocznej) - usunięcie zawartości gałki ocznej (soczewki, naczyniówki, siatkówki, ciała szklistego, rogówki) i pozostawienie twardówki i mięśni zewnątrzgałkowych. Egzentacja (wypatroszenie oczodołu) - usunięcie wszystkich elementów tkanek oczodołu z gałką oczną włącznie. Powikłania po zabiegu: - krwotok z tętnicy ocznej
- zakażenie wewnątrzoczodołowe
- uraz szczytu oczodołu
- pogłębienie bruzdy powieki górnej
- zbliznowacenie załamków
- odsłonięcie implantu
- wypadnięcie implantu
- zbliznowacenie oczodołu
- odwijanie powiek
- podwijanie brzegu powiek
- opadanie powiek
- utrzymująca się wydzielina z oczodołu
Implanty oczodołowe: - materiały nieaktywne (nieintegrujące się) - implant wykonany z nici nylonowej, implant silikonowy,implanty hydrożelowe.
- materiały biointegrujące się - implanty hydroksyapatytowe i bioceramiczne
Na podstawie: Basic and Clinical Sciens Course cz.7, i Chirurgia Okulistyczna.
|
2009-03-02 12:59:09
|
Trochę terminologii medycznej Mam pytanie : jaka jest różnica pomiędzy implantem bioceramicznym oraz hydroksyapatytowym? Chodzi mi tutaj o praktyczną stronę użytkową, czyli np. kiedy wskazany jest wszczep bioceramiczny, a kiedy ten drugi - o ile są takie wskazania. Jak zachowuje się w oczodole pierwszy i drugi implant. Jak to możliwe, że mając tyle miesięcy w swoim oczodole implant hydroksyapatytowy - nie uległ on zintegrowaniu się z moimi tkankami oczodołu? Widoczne jest to na zdjęciach w temacie "Komplikacje i trudności". Implant trzymał się tylko na mięśniach oczodołu. I w imieniu wszystkich forumowiczów dziękuję za powyższy post.
|
|
2009-03-02 20:01:27
|
Trochę terminologii medycznej Oba materiały są biointegrujące, wg.producentów właściwości są takie same. Hydroksyapatyt wytwarzany jest z koralowca oceanicznego przetwarzanego tak aby przypominał strukturą kość ludzką , materiał bioceramiczny to nieorganiczny związek glinu. Nie spotkałam się z porównaniami tych dwóch materiałów co do czasu w jakim się integrują, piszą jedynie że trwa to ok. 6-12m-cy.
|
2009-03-02 20:12:50
|
Trochę terminologii medycznej Jesli dobrze pamiętam, mój implant ( Guthoff) był w połowie pokryty warstwą czegoś niebieskiego ( wyglądało to jak silikon). I wszyty był tą warstwą w oczodół ( w głąb), a ta część porowata ( w którą na chłopski rozum dla mnie tylko mogło cokolwiek wrosnąć) była z przodu oczodołu. Jak to możliwe, by w warstwę gładką ( tą niebieską) cokolwiek mogłoby wrosnąć? Potrzebuję łopatologicznego wyjaśnienia, nikt dotychczas nie chciał mi na to pytanie odpowiedzieć. Dla ułatwienia dodaję zdjęcie.
|
|
2009-03-04 08:05:07
|
Trochę terminologii medycznej Implant Guthoffa - jedna połowa jest z silikonu, druga bioceramiczna, ma powierzchni bioceramicznej znajdują się zagłębienia umożliwiające fizjologiczne przyszycie mięśni okoruchowych, tylna część silikonowa tworzy przestrzeń podobną do jamy stawowej, co ma zapewniać dobrą ruchomość implantu.
|
2009-03-04 16:07:34
|
Trochę terminologii medycznej To w takim razie dlaczego doktor mówił, że będę miała wszyty implant hydroksyapatytowy, a wszył mi bioceramiczny? Nie pojmuję tego.
|
|
2009-03-06 08:32:25
|
Trochę terminologii medycznej Z tego co wiem to nie ma implantów Guthoffa z hydroksyapatytem.
|
2009-03-06 12:50:49
|
Re: Trochę terminologii medycznej BIGI: Z tego co wiem to nie ma implantów Guthoffa z hydroksyapatytem. Miałam powiedziane tak: wszczepię Pani implant hydroksyapatytowy, bo one są najlepsze w tej chwili na rynku. Po czym doktor stwierdził, że choć Guthoff jest najdroższy, to najlepszy i właśnie ten mi wszczepi, bo gwarantuje najlepszą ruchomość. Byłam 100% przekonana, że mam wszczepiany implant hydroksyapatytowy. Teraz to już i tak mało ważne... w zasadzie. Teraz nie mam ani bioceramicznego, ani hydroxyapatytowego. teraz mam dziurę, w której lata proteza. I muszę uważać na ulicy,by się nie przekręciła. Jestem ciekawa, czy w moim przypadku ktoś jeszcze podjąłby się powtórnego wszczepu. Nie mam tu na myśli dr J., który zwyczajnie zrobił mnie w bambuko obiecując powtórny zabieg , tylko jakichś innych specjalistów. Może nawet nie w Polsce.
|
2011-06-21 14:39:55
|
Trochę terminologii medycznej Posiadam do sprzedania BIOCERAMICZNY IMPLANT GAŁKI OCZNEJ 20mm, producent. FCI lOUIS AMAND 20/22, FRANCJA.Produkt szczelnie zamknięty, tylko pudełko- opakowanie, lekko uszkodzone.TANIO Zakupiłąm go prywatnie, zbyt pochopnie.... gg 3179968
|
 |
 |