MENU

Forum - Witajcie! :)

Witajcie! :)

Przez przypadek znalazłam to forum i tak się cieszę, że Was znalazłam!

Parę godzin, w pracy przeglądałam Wasze posty i nie mogłam się nadziwić.

Może parę słów o mnie.

Urodziłam się z zaćmą wrodzoną. Przez parę lat, jeździłam na kontrole do AM w Gdańsku, lekarze obserwowali mnie i czekali na "ten moment" kiedy będzie można usunąć zaćmę. Były to trochę inne lata, wszystko było nowe. Obecnie mam 26 lat. Gdy usunęli zaćmę, okazało sie, że nie widzę mimo wszystko na oko prawe. Pojawił się również zez, który został zooperowany.

Po operacjach, próbowali z soczewkami, ale niestety nic to nie dało. Ostatnio w szpitalu  byłam, gdy miałam ok. 6-7 lat. Laserowo "rozbili" mi źrenicę, by do oka wpadało więcej światła, mieli nadzieję, że to pobudzi moje oko do widzenia. Bezskutecznie. Nie pomogły różne ćwiczenia, etc. Wskutek tych operacji, moje lewe oko jest brązowe, a prawe- zdrowe (+1,25) niebieskie.

Więc nie widzę na prawe oko, w sensie widzę ruch/światło, jednak bez ostrości jakiejkolwiek i nie używam tego oka. Ostatnio korci mnie by udać się do kolejnego specjalisty, ale trochę boję się kolejny raz być rozentuzjazmowana, by potem lekarz przyciął mi skrzydła i sprowadził na ziemie.  

Zastanawiałam sie również nad stopniem niepełnosprawności. Rodzice nigdy o to nie zabiegali, ale teraz rynek pracy jest bezlitosny. A nie moge podjąć pracy biurowej w pełnym wymiarze, ani pracy fizycznej. 

Pozdrawiam Was serdecznie wieczorową porą z Gdyni! :) 

Witaj powinnaś pojechac do dobrego specjalisty ja polecam prof.Marek Prost z Warszawy wizyta nie jest tania bo kosztuje 400 zł,ale warto do niego pojechac bardzo dokładnie bada wzrok gabinet ma dobrze wyposażony gabinet  jest bardzo miłym lekarzem.O orzeczenie powinnaś jak najbardziej się postarać.Pozdrawiam.