MENU

Forum - pomoc

pomoc

pomoc

Witam mam 43-lata i niewidze na jedno oko od urodzenia w roku 2001 otrzymalem umiarkowany stopien niepelnosprawnosci a nastepnie rente socjalna w roku 2003 zabrano mi stopien niepelno sprawnosci wraz z renta stwierdzając ze jednoocznym renta nieprzysluguje po kilku krotnym odwolywaniu sie za kazdym razem otrzymywalem taka sama odpowiedz"nieprzysługuje" chcialem zauwazyc ze znam dwie osoby które maja taka sama wade jak Ja i otrzymują rente wraz ze stopniem wiec pytam Jak to jest gdzie moge udeżyć o pomoc w uzyskaniu renty przez swoja wade niemoge nigdzie znależc pracy bo każdy pracodawca mówi ze niebedzie bral odpowiedzialnosc za cos jak sie cos stanie prosze o pomoc

pomoc

Temat rzeka... Jezeli jednoocznosc/widzenie jednooczne jest Twoim jedynym schorzeniem, do tego funkcjonujesz calkowicie normalnie, to raczej nie masz co liczyc na wiecej niz lekki stopien, ktory w praktyce w zasadzie nic nie daje. Teraz nawet i od tego sie odchodzi uznajac osoby jednooczne za calkowicie sprawne. Wiem, ze jest to krzywdzace i niesprawiedliwe, ale taka jest rzeczywistosc. Ja sama widze jednoocznie od urodzenia, pare miesiecy temu mialam usuniete oko, mam jaskre wrodzona w widzacym oku tez, do tego inne schorzenia: endokrynologiczne i neurologiczne i mam stopien lekki (jeszcze przez.rok, ale raczej nie licze ze zostanie mi on zmieniony). Oczywiscie probuj stawac i walczyc, bo w orzecznictwie wiele zalezy od lekarza orzecznika i jego humoru. Pamietaj tez, zeby miec wszystko bardzo dokladnie udokumentowane. Pozdrawiam