MENU

Forum - konformer, nakładka, proteza i epiproteza.

konformer, nakładka, proteza i epiproteza.

4.10.br przeszedłem enukleację gałki prawej. W zaleceniach napisano mi, że należy dobrać konformer i nakładkę. Nie zapytałem jednak gdzie mam to załatwić i co to takiego. W Warszawie znalazłem zakład protetyczny, gdzie powiedziano mi /telefonicznie/, że konformer i nakładka są zbyteczne. Pan z którym rozmawiałem powiedział mi, że wykona dla mnie od razu epiprotezę. Też nie wiem co to takiego i czym różni się od protezy?

Proszę o przybliżenie mi znaczenia tych nazw i ich przeznaczeniu oraz ewentualne podanie adresów zakładów, gdzie mogę się zaopatrzyć w zalecany mi konformer i nakładkę.

Dzięki. Heniek

Przyznam że jestem trochę w szoku. Gdzie miałeś operację? Konformer, czyli coś, co zwykle nosi się do czasu wygojenia oczodołu i założenia epiprotezy dostaje się zaraz po operacji w miejscu przeprowadzania zabiegu.

A mnie to nie dziwi, zakładałam epi w pierwszy dzień po zabiegu-rozpoczynałam od 1 godziny pierwszego dnia, kolejnego dłużej o godzinę i tak do 24 godzin. Co jakiś czas zwiększano mi wielkość epi.

Niepokojące jest to , że nie powiedziano gdzie udać się po epi.. Mi epi po zabiegu zakładał lekarz, który operował. A epi były wypożyczane z jego gabinetu. Po ostateczną udałam się do pracowni.

A mnie juz nic nie zszokuje. Przeciez to normalne!

Informacja dla pacjenta w Polsce przeciez jest zbyteczna, pacjent moze sie leczyc sam. Szczeka opada jak sie slyszy cos takiego. Zostales zostawiony sam sobie - w kraju gdzie nikt nic nie wie na temat protez, epiprotez, a protetycy musza decydowac za lekarzy. Potem, jesli sie cos dzieje, nikt nie bierze za to odpowiedzialnosci.

Moja rada : bezposrednio kontaktowac sie telefonicznie lub osobiscie  z lekarzem prowadzacym/operujacym. Dopytac sie kiedy zalozyc konformer i skad go wziac. Pytac o adresy/recepte na konformer/epiroteze.

Protetyk nie jest od oceniania kiedy zalozyc konformer po operacji, tak mi sie wydaje. 

Konformer to jest taka nakladka, ktora naklada sie bezposrednio po operacji ( ja mialam nalozone od razu pod opatrunek), aby uformowac oczodol. Zazwyczaj jest przezroczysty, ma dziurki, aby moc aplikowac krople.

Epiproteza jest to to samo co proteza, epiproteza to po prostu cos co udaje nasze oko - naklada sie ja na wlasne mniejsze i niewidzace oko, lub na wszczepiony implant.

Epiproteza wyglada tak :

Sprobuj zadzwonic do pracowni protez na Konwiktorskiej w Warszawie, Pan Andrzej powinien doradzic co zrobic w takiej sytuacji, ale to w ostatecznosci, jesli nie dostaniesz sie do lekarza.

Lekarze sa roznego zdania, jedni uwazaja, ze na zalozenie epiprotezy trzeba zaczekac do calkowitego wygojenia sie oczodolu, inni wsadzaja wczesniej, co lekarz to inna szkola, a eksperymenty musza znosic pacjenci.

Aha, na epiproteze mozesz takze wziac recepte u swojego normalnego okulisty. Powinna miec odpowiedni kod ( epiproteza i proteza maja inne kody) i z ta recepta idziesz do NFZ do dzialu zaopatrzenia w srodki ortopedyczne i pomocnicze. Oni wydaja Ci promese - taki swistek, z ktorym to juz mozesz sie udac do Pracowni Protez.

NFZ niestety nadal nie finansuje calosci, pewnie bedziesz musial cos doplacac.

Adresy pracowni protetycznych sa u gory jak spojrzysz w zakladce : Pracownie Protetyczne. Polecam Konwiktorska w Warszawie - jesli chcesz epiproteze akrylowa. Jesli szklana, to juz musza Ci pomoc forumowicze, ja nigdy szklanej nie robilam.

gdybys jeszcze mial jakies pytania, pytaj, pozdrawiam 

Kiedyś, niestety dość dawno pytałem o konformer, nakładkę, protezę i epiprotezę.

Dostałem kilka odpowiedzi, ale najbardziej wyczerpująca informacja przyszła od

Korneli. Za te podpowiedzi serdeczne dzięki.

Obecnie od 23.11.br mam już epiprotezę, którą zrobił mi Pan Andrzej z Konwiktor-

skiej w Warszawie. Jest to epi akrylowe wykonane w sposób bardzo profesjonalny.

Pasuje idealnie i wielkościa i kolorem do mego jedynego oka.

Myślę, że mogę z całą odpowiedzialnością polecić wszystkim tę właśnie pracownię.

Faktem jest, że epi mam  dopiero dwa dni, ale jestem bardzo zadowolony ze

sposobu, w jaki zostałem potraktowany przez Pana Andrzeja, który  z ogromną 

cierpliwością wszystko mi wyjaśnił.

Tak, że jeśli ktoś decyduje się na epi akrylowe bardzo polecam tę pracownię.

Pozdrawiam wszystkich. Heniek

Ciesze sie, ze sie na cos przydalam. Ja zawsze polecam i polecac bede Pana Andrzeja Wieremczuka, to solidny fachowiec i naprawde cierpliwy czlowiek.