MENU

Forum - Legitymacje

Legitymacje

Legitymacje

Witam,

mam 19 lat, posiadam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności o symbolu 04-0. Nie posiadam legitymacji osoby niepełnosprawnej ani PZN. Czy aby przysługiwały mi ulgi w komunikacji miejskiej np. PKS, PKP potrzebuję obie legitymacje czy wystarczy któraś z nich? Jakie ulgi mi przysługują? Gdzie mogę wyrobić te legitymacje?  

Legitymacje

poczytaj taryfe przwozu komunikacji miejskiej w swoim mieście to się na pewno wszystkiego dowiesz :) na pkp jest 37%zniżki plus 95 dla osob podróżującej z z Tobą

Legitymacje

Witaj!

Aby móc korzystać z ulg w PKS i PKP wystarczy Ci "legitymacja osoby niepełnosprawnej".

Wyrobisz ją w swoim Powiatowym/Miejskim Zespole Do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności (tam gdzie przyznali Ci grupę). Na wniosku koniecznie zaznacz aby wpisali Ci w legitymacji symbol 04-0. Ponieważ bez niego mogą Ci robić problemy przy sprzedaży biletu ulgowego. Do tego konduktorzy PKP robią problemy gdy nie masz wpisanego symbolu. 

A co do leitymacji PZNu, to obecnie ta legitymacja nie powinna być już uznawana. Gdyż PZN nie jest instytucją (organem) państwowym. Jedyną legitymacja respektowaną w PKP/PKS jest legitymacja osoby niepełnosprawnej.

Pozdrawiam i powodzenia!

Legitymacje

Fakt, nigdzie już chyba nie wymagają legitymacji PZN, aczkolwiek na ostatniej stronie zawiera jedno bardzo pomocne przy rozwiewaniu wątpliwości ludzkich zdanie. "Posiadacz legitymacji jest prawnie osobą niewidomą." Inna sprawa że wydanie legitymacji kosztuje 5zł, a członkowstwo 42zł na rok. Legitymacja osoby niepełnosprawnej jest natomiast gratis (warto zalaminować). Złożyć wniosek o jej wydanie można po uprawomocnieniu się orzeczenia.