MENU

Forum - WITAJCIE!!

WITAJCIE!!

WITAJCIE!!

Witam Was Serdecznie,

Mam na imię Adam, mam 21 lat. 

W wyniku wypadku którego doznałem w wieku lat 2 nie widzę na lewe oko.
Będąc dzieckiem lubiłem się bawić w piaskownicy (jak chyba każdy). Na podwórku znalazłem słoik i ucieszony zacząłem iść do 'piasku'. Niestety moja radość nie trwała  długo, upadłem... słoik się rozbił. Nieszczęśliwie upadłem na odłamki szkła, przecinając powiekę i tnąc oko, aż do samej siatkówki. Wzroku nie udało się uratować. Po dwóch latach od wypadku zaczęły sie poważne problemy z ciśnieniem, zaczęło rosnąć w bardzo nie bezpieczym tempie. Mając lat 4 przeszedłem pierwsza operację na jaskrę. Pomogła... ale nie na długo i też nie obyło się bez powikłań, Zaczęło tworzyć mi się na oku bielmo (które niestety mam do dzisiaj). W wieku lat sześciu, kolejna operacja by zmniejszyć ciśnienie. Pomogła ale też nie na długo. Po laserowym zabiegu usuwania jaskry wykonanym gdy skończyłem 8 albo 9 lat o dziwo dla lekarzy odzyskałem poczucie światła z lokalizacją na stronę lewą i od góry (ten stan utrzymuje sie do dzisiaj). Niestety ciśnienie dalej stanowiło problem. Gdy skończyłem lat 14 wszczepiono mi zastawkę Ahmeda. I to był prawdziwy przełom w mojej sprawie. Ciśnienie malało z dnia na dzień. I jest bardzo dobre, czasem nawet za niskie.
pozostaje teraz tylko sprawa bielma.

Próbowałem kontaktówek ze źrenicą ale z powodu bardzo bliznowatego oka wypadala przy mruganiu.

Teraz na wakacje (tj. koniec czerwca poczatek lipca) kwalifikuje sie do przeszczepu rogówki.

Widzenia to nie wróci ale będzie jakos to wyglądało.

POZDRAWIAM SERDECZNIE

WITAJCIE!!

Witaj Adamie. Twoją miejscowość kojarzę z podróży do doktora Jaworskiego do Katowic :)

Fajnie, że poprawiło się u Ciebie po takich przejściach. Życzę, by wszystko nadal było jak najlepiej, operacja udała się.  

WITAJCIE!!

ja mialem identyczna sytuacje jak ty oko mialo bardzo duze cisnienie i nie wygladalo teraz po oprotezowaniu jest 1000000% lepiej

WITAJCIE!!

...

WITAJCIE!!

Przeszczep w moim przypadku wzroku raczej nie wroci (juz ponad 18 lat nie widze i nie mam wyrobinego nerwu wzrokowego) wiec przeszczep głownie na celu ma wzgledy kosmetyczne.

WITAJCIE!!

Mi tez powiedziano ze wzroku nigdy mi nie przywrócą, ale codziennie interesuje mnie sprawa polepszenia tego oka, bo soczewki u mnie odpadają też bo mam własnie krzywą rogówke. Musiałbym gdzies pytac czy jest taka opcja u mnie jak przeszep tej rogówki, hmm ciekawe.

WITAJCIE!!

Ja lecze sie u profesor Romaniuk. ktora przyjmuje w Katowicach na ul.PCK9/2 i to wlasnie ona zaproponawała przeszczep.

A wcześniej przeprowadzłs operacje wstawienia zastawki Ahmeda 

WITAJCIE!!

Adas, ale w Twoim profilu jest , ze jestes osoba jednooczna, a z tego co napisales to masz jeszcze wlasne oko? Jesli mozesz, to sprostuj. Pozdrawiam!