MENU

Forum - Witam

Witam

Witam

Znalazłem to forum zaraz po wypadku, który miałem w sierpniu 2011. Dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Moja sytuacja wygląda tak że miałem tępy uraz w wyniku którego straciłem wzrok w lewym oku. Trafiłem do szpitala we Wrocławiu gdzie miałem miałem zrobioną witrektomie operowała mnie dr. Zając. Po operacji wszystko się dobrze goiło do czasu kiedy po miesiącu w nocy pojawił się ostry ból oka i zaczęło się zmniejszać. W międzyczasie miałem zrobiony rezonans oczodołu i okazało się że za okiem znajduję się metaliczne ciało obce o wielkości ok. 2mm Po konsultacjach z dr Zając i dr. Oficjalską z wrocławskiej kliniki Spectrum kazano mi czekać aż oko przestanie się zmniejszać. I tak w grudni podczas kolejnej wizyty dowiedziałem się że najlepiej będzie usunąć oko i wszczepić implant a następnie założyć epiproteze. Dwa dni temu pojechałem do Kostrzynia nad Odrą do dr. Tatiany Pokotyckiej na konsultacje. Doktor poradziła mi udać się do Krakowa albo Warszawy w celu dobrania samej epiprotezy, jednak nie zostało jasno stwierdzone czy będzie to dobre rozwiązanie i jednak nie skończy się na usunięciu zanikającej gałki ocznej, ponieważ jest bardzo nie równa i straciła cały swój kształt i nie wiadomo czy to nie będzie przeszkadzało w noszeniu protezy. Zastanawiam się cały czas co robić bo każdy lekarz po konsultacjach mówi co innego, może ktoś z Was miał podobny przypadek i wie jakie będzie najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam Radek 

Witam

Witaj.

dwa lata temu miałem bardzo podobną sytuację. Uraz oka i ciało metaliczne za okiem.

U mnie ciało obce wywołało stan zapalny i skończyło się na operacji usunięcia tego elementu, przy okazji uszkodzeniu nerwu wzrokowego i mięśni odpowiadających za poruszanie okiem. Również miałem oko zanikowe a robienie pod nie epiprotezy to loteria bo nie wiadomo do końca jak się zachowa. Do tego doszły bóle. Po roku czasu zdecydowałem się na usunięcie oka i wszczepienie implantu. Teraz noszę epi i żyje dalej. 

Nie potrafię ci powiedzieć jakie jest najlepsze wyjście bo sam się zastanawiam co by było gdyby...

Jak byś  miał jakieś pytania pisz. 

Pozdrawiam.

Witam

Zrobie chyba tak że najpierw dowiem się gdzieś w pracowni protetycznej i z kimś kto się na tym zna najlepiej porozmawiam. Zastanawiam się też gdzie robić epi? Jestem z Wrocławia polecano mi Warszawe albo Kraków i o Krakowie znalazłem pozytywne jak i dużo negatywnych opini.

Witam

Też jestem z Wrocławia, sam robiłem akrylową i mogę polecić Wieremczuka w Warszawie. Dowiedz się czy na swoje oko nie będzie lepsza szklana.

Witam

Jeszcze nie doszedlem do etapu czym rożni się szklana od akrylowej, bo jest dla mnie nowy temat i dopiero niedawno okazalo się że może być epi

Witam

Kolejne badanie i kolejna nowość po zrobieniu tomografu oczodolu okazalo się że mam zagałkowe metaliczne ciało obce o długości 4mm.