|
Witam
|
|
2012-01-07 12:44:48
|
WitamZnalazłem to forum zaraz po wypadku, który miałem w sierpniu 2011. Dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Moja sytuacja wygląda tak że miałem tępy uraz w wyniku którego straciłem wzrok w lewym oku. Trafiłem do szpitala we Wrocławiu gdzie miałem miałem zrobioną witrektomie operowała mnie dr. Zając. Po operacji wszystko się dobrze goiło do czasu kiedy po miesiącu w nocy pojawił się ostry ból oka i zaczęło się zmniejszać. W międzyczasie miałem zrobiony rezonans oczodołu i okazało się że za okiem znajduję się metaliczne ciało obce o wielkości ok. 2mm Po konsultacjach z dr Zając i dr. Oficjalską z wrocławskiej kliniki Spectrum kazano mi czekać aż oko przestanie się zmniejszać. I tak w grudni podczas kolejnej wizyty dowiedziałem się że najlepiej będzie usunąć oko i wszczepić implant a następnie założyć epiproteze. Dwa dni temu pojechałem do Kostrzynia nad Odrą do dr. Tatiany Pokotyckiej na konsultacje. Doktor poradziła mi udać się do Krakowa albo Warszawy w celu dobrania samej epiprotezy, jednak nie zostało jasno stwierdzone czy będzie to dobre rozwiązanie i jednak nie skończy się na usunięciu zanikającej gałki ocznej, ponieważ jest bardzo nie równa i straciła cały swój kształt i nie wiadomo czy to nie będzie przeszkadzało w noszeniu protezy. Zastanawiam się cały czas co robić bo każdy lekarz po konsultacjach mówi co innego, może ktoś z Was miał podobny przypadek i wie jakie będzie najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam Radek
|
2012-01-07 16:12:51
|
WitamWitaj. dwa lata temu miałem bardzo podobną sytuację. Uraz oka i ciało metaliczne za okiem. U mnie ciało obce wywołało stan zapalny i skończyło się na operacji usunięcia tego elementu, przy okazji uszkodzeniu nerwu wzrokowego i mięśni odpowiadających za poruszanie okiem. Również miałem oko zanikowe a robienie pod nie epiprotezy to loteria bo nie wiadomo do końca jak się zachowa. Do tego doszły bóle. Po roku czasu zdecydowałem się na usunięcie oka i wszczepienie implantu. Teraz noszę epi i żyje dalej. Nie potrafię ci powiedzieć jakie jest najlepsze wyjście bo sam się zastanawiam co by było gdyby... Jak byś miał jakieś pytania pisz. Pozdrawiam.
|
|
2012-01-07 17:27:50
|
WitamZrobie chyba tak że najpierw dowiem się gdzieś w pracowni protetycznej i z kimś kto się na tym zna najlepiej porozmawiam. Zastanawiam się też gdzie robić epi? Jestem z Wrocławia polecano mi Warszawe albo Kraków i o Krakowie znalazłem pozytywne jak i dużo negatywnych opini.
|
2012-01-07 18:02:54
|
WitamTeż jestem z Wrocławia, sam robiłem akrylową i mogę polecić Wieremczuka w Warszawie. Dowiedz się czy na swoje oko nie będzie lepsza szklana.
|
|
2012-01-07 18:08:22
|
WitamJeszcze nie doszedlem do etapu czym rożni się szklana od akrylowej, bo jest dla mnie nowy temat i dopiero niedawno okazalo się że może być epi
|
|
2012-01-12 19:09:52
|
WitamKolejne badanie i kolejna nowość po zrobieniu tomografu oczodolu okazalo się że mam zagałkowe metaliczne ciało obce o długości 4mm.
|
 |
 |