|
2011-06-16 09:16:45
|
Witam wszystkich.Witam, parę dni tenu znalazłam to forum i dowiedziałam się masę potrzebnych mi rzeczy. Ale zacznę od początku. Mam 36 lat i jestem po opasaniu siatkówki oka. Jest mi strasznie miło, że znalazłam to forum bo wszyscy użytkownicy wiedzą jak to jest widzieć "inaczej". Owszem widzę na to oko ale bardzo kiepso i efekty jakie mam są conajmniej zaskakujące. Fajnie jest wiedzieć, że wy wszyscy wiecie o czym mówie. Dopiero będę się starać o stopień niepełnosprawności i była bym wdzięczna za wszelkie rady w tym temacie. A dokładnie chciałabym wiedzieć jakie korzyści mogłabym mieć z lekkim stopniem, a jakie z umiarkowanym. Głównie chodzi mi o korzyści w pracy tj. czy należy się dodatkowy urlop, itp. A i jeszcze mam dylemat czy mogą mi zabrać prawo jazdy. Jestem totalnie początkująca w tym temacie, bo zabieg miałam w styczniu i dopiero miesiąc temu wróciłam do pracy. Wszystkich użytkowników pozdrawiam.
|
|
2011-06-16 10:39:29
|
Witam wszystkich.Witaj Kasiu. Korzyści ze stopnia umiarkowanego są zdecydowanie większe, pracujesz po 7 godzin, masz 10 dni dodatkowego urlopu. Jak chcesz się wiecej dowiedzieć o prawach osób niepełnosprawnych to polecam strone ministerstwa pracy, tam jest taka zakładka o osbach niepełnosprawnych i dużo informacji tam znajdziesz. Co do prawa jazdy, to nikt go Ci nie odbierze, ale ponoć około roku mózg sie przyzwyczaja do widzenia na jedno oko, i wtedy jest niebezpeicznie jezdzic bo kwetsia oceny odległosci jest zaburzona. Tak mi powiedziałą przynajmneij moja okulistka:) Ja w ogóle nie jezdze odkad nie widze na jedno oko....poz atym i tak byłam kiepskim kierowcą:) ale nie masz sie co obawiac ze nie bedziesz mogla jezdzic majac stopień niepełnosprawności. życze powodzenia i optymizmu!!!Pozdrawiam. Asia
|
|
2011-06-16 14:36:35
|
Witam wszystkich.Fakt u mnie z tą jazdą samochodem to też nie najlepiej, nigdy nie byłam super kierowcą ale czasami poprostu muszę jechać.A od operacji też niewiele jeżdżę bo jednak to widzenie jest troche upośledzone. Prawo jazdy jest mi potrzebne tylko czasami, dlatego się martwiłam ale już wiem, ż odebrać mi go nie mogą. Dzięki za poradę.
|