|
Nowa na forum :)
|
2011-03-28 21:19:26
|
Nowa na forum :)Cześć wszystkim, jestem tutaj nowa :) Jestem tegoroczną maturzystką, tj. mam 19 lat. Pochodzę z Opola. Co do mojej historii, tyczącej się moich oczu.. Urodziłam się z naczyniakiem na prawej połowie twarzy [obecnie potrafię to dobrze zamaskować makijażem:)] , który znajdował się też w prawym oczodole + dodatkowo miałam jaskrę i odklejającą się siatkówkę... Podobno do 3 roku życia widziałam jeszcze światło, ale jak wiadomo - nie pamiętam tego. W miarę mijających lat nie przeszkadzała mi moja dysfunkcja, wiadomo inaczej jest gdy żyje się z tym "od zawsze" inaczej gdy wzrok traci się nagle. Wszystko było w porządku do 14 roku życia. Pewnego dnia potwornie zaczęło mnie boleć to chore oczko... Ból był nie do wytrzymania, tym bardziej, że ciągle się nasilał... Rodzice jeździli ze mną po wszystkich możliwych okulistach w OP, ale nikt nie potrafił stwierdzić co mi jest... Po paru dniach męki, otumaniona mocnymi lekami przeciwbólowymi trafiłam do kliniki okulistycznej w Katowicach, tam okazało się, że mam bardzo wysokie ciśnienie w oku. No i tutaj zaczęły się katusze, praktycznie pół roku przeleżałam w tamtejszej klinice, przeszłam około 20 zabiegów chirurgicznych i innych metod, mających to ciśnienie obniżyć. Nie było to łatwe, ale jak już pisałam - po pół roku przyniosło efekty. Niestety minusem było to, iż moje oczko wyglądało strasznie... Było pomniejszone, czerwone, zdeformowane. Było mi strasznie wstyd, wiec przykrywałam je włosami. Dwa lata temu, wykryto w tym oku guz, na szczęście niezłośliwy, ale oko wymagało usunięcia, więc epiproteza nie wchodziła w grę. Wszystko robione było w Krakowie. Obecnie mam już od sierpnia 10' tą protezę ostateczną :) Powieka jest nieco opadnięta, wiadomo, że protezka nie wygląda dokładnie tak jak to zdrowe oczko, aczkolwiek mimo wszystko jestem zadowolona :) w końcu trzeba docenić to co się ma. Jak widać, wiele przeszłam w życiu, ale sprawiło to, że jestem strasznie silna psychicznie, potrafię cieszyć się tym co mam i czerpać z życia jak najwięcej! Pozdrawiam was serdecznie :)
|
|
2011-03-28 22:23:10
|
Nowa na forum :)Witaj! fajnie że trafiłaś na forum. witam w gronie 'swoich' :)
|
2011-03-29 09:24:22
|
Nowa na forum :)czesc :)
|
|
2011-03-29 11:39:18
|
Nowa na forum :)Witamy :D
|
|
2011-03-29 15:21:28
|
Nowa na forum :)Witam serdecznie.;) Również jestem tegoroczną maturzystką. Miło czytać, że ktoś jeszcze potrafi zachować optymizm.:)
|
2011-03-29 17:12:12
|
Nowa na forum :)no cóż, trzeba :) wiadomo, że bywają gorsze dni, ale jak to się mówi "po burzy wychodzi słońce" szczególnie kiedy wokoło ma się tak cudownych ludzi jakich mam ja :)
|
|
2011-03-30 12:25:28
|
Nowa na forum :)Rozumiem Cię.;) Ja też mimo wszystko uśmiecham się do życia.:) Powodzenia na maturze!:)
|
|
2011-04-01 12:00:02
|
Nowa na forum :)Siemaneczko! :)
|
2011-04-02 23:18:03
|
Nowa na forum :) Dzaworitka, nie dziękuje :D aktualnie rozpoczęłam pisanie pracy maturalnej :) Phase, witam ;-)
|
|
2011-04-04 17:39:49
|
Nowa na forum :)Ja mam już zarys wstępu i jedną z pięciu interpretacji. ;) Jaki jest temat Twojej pracy? Muszę wykorzystać dzisiejszy dzień na naukę, ponieważ mam mój naturalny dobry nastrój, ale przez zmęczenie, niewyspanie czy sama nie wiem przez co wszystko zmienia się o 180 stopni, mam ochotę gdzieś się schować, po woli z tym walczę.. Ale dziś jest dobrze i mogę w miarę spokojnie spojrzeć w lustro.;) Wracając do tematu matury.. Jakie przedmioty zdajesz?:) Patrycja :)
|
2011-04-04 19:51:59
|
Nowa na forum :)no to ładnie :) ja na razie mam wstęp. reszta siedzi w mojej głowie :) wiec może dzisiaj zacznę rozwinięcie. temat mojej pracy "postać kobiety w literaturze i malarstwie na przestrzeni wieków. omów na wybranych przykładach" Co do ustnej martwi mnie właśnie kontakt wzrokowy pomiędzy dwoma paniami w komisji, już nawet nie chodzi o to czy coś zauważą, ale mogę czuć dyskomfort[co przełoży się na prezentację pracy], z resztą nie lubię utrzymywać kontaktu wzrokowego z obcymi mi ludźmi... A jaki jest Twój temat? No i pomysł na studia?
|
|
2011-04-05 16:28:18
|
Nowa na forum :)Co do kwestii kontaktu wzrokowego w pełni Cię rozumiem.. Też się tego obawiam. Mija dzień za dniem, a ja nie potrafię się przełamać. Mój temat to : Między poezją a piosenką... Interpretacje wybranych tekstów piosenek A. Osieckiej i W. Młynarskiego. Twój temat wydaje mi się być bardzo ciekawy choć przyznam, że nie wiem czy bym się na niego zdecydowała.;) Studia? Myślałam o i, filozofii, psychologii, dziennikarstwie prasowym.. Jak widać kierunki natury humanistycznej, ostatnie dwa z góry skazujące na przebywanie z ludźmi. ;| Najgorsze, że nie jestem intrawertykiem.. A Ciebie jakie kierunki interesują i jakie uczelnie?
|
2011-04-05 21:15:32
|
Nowa na forum :)ciekawy temat masz, na prawdę :) haha, no widzisz, ja również jestem zainteresowana dziennikarstwem i tutaj albo prasowe albo radiowe :) w sumie od zawsze mnie to interesowało. :) Uczelnie hmm, zostaję w swoim mieście do licencjatu [oczywiscie o ile się dostanę na swoją uczelnię, bo rozszerzony polski i WOS, troche mnie przerazają..] a magister jakieś fajne, duże miasto..
|
2011-04-30 19:50:15
|
Nowa na forum :) cześć jestem nowa na tym forum, odkryłam je przez przypadek i bardzo się cieszę z jego powstania. Jest to miejsce gdzie można się wiele dowiedzieć i podzielić doświadczeniami. Ja przestałam widzieć na lewe oko w wieku 13 lat. To się stało z dnia na dzień. Trafiłam do szpitala, lekarze nie znaleźli przyczyny. Mam całkowite odwarstwienie siatkówki. Po tym jak straciłam wzrok w lewym oku, z czasem w prawym wzrok zaczął mi się pogarszać i od tej pory noszę okulary. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum! :)
|
 |
 |