|
ENUKLEACJA,warto???
|
|
2011-03-11 18:11:55
|
ENUKLEACJA,warto???Witam ,chciałbym z wami skonsultowac pewien przypadek.... otóż,od dziecka wyst. duza wada obuoczna ( -6),pozniej w wieku dorosłym odwarstwila sie siatkowka w jednym oku,,,zabieg wykonany,,,w sumie w oku tym pozostalo tylko lekkie widzenie-jasnosci-?poczucia światla,,,od tamtej pory w tym oku wystepuja bardzo czeste silne bóle,,,częste nawrotowe zapalenia (spojowki,twardowki,ciagle jakies obrzeki tarczy nerwu,oko bardzo czesto czerwone,ropiejące)..laryngologicznie,dentystyvznie wszystko ok,,,w zasadzie przyczyny bolu nie ustalono,,,ale od jakiegos czasu pogarsza sie rownież z nienzanaych przyczyn wada w drugim oku,,teraz jest ok -8... w związku z tym ,mam pytanie ,,,czy należałoby galke oczną usunąć? straszbnie boję sie utraty wzroku w drugim oku,ryzyka zapalenia współczulnego...itd,,,dodam tez ze w tym oku zdrowszym pogorszylo sie rownież pole widzenia(lunetowe)... jestem ze śląska,w zwiazku z tym pytanie: gdzie mozna wykonac taki zabieg w ramach nfz? co o tym sądzicie ? pozdrawiam serdecznie prosze o odpowiedzi
|
2011-03-17 17:48:38
|
ENUKLEACJA,warto???WARTO:) Witam wszystkich serdecznie po długiej nieobecności Dzisiaj mija rok od usuniecią mojego okaz jednoczesnym wszczepieniem implantu. Chyba każdy tą decyzje o usunięciu oka musi podjąć sam jednak niewątpliwie mi bardzo pomogło to forum to dzięki niemu sie zdecydowałem na usunięcie gałki ocznej. U mnie również był brak poczucia światła oko zmieniło barwę i ciągle mi łazawiło. Teraz mam ruchomy implat kolor prawie identyczny z kolorem mojej tęczówki. Zabieg miałeł robiony w Nałęczowie czekałem na niego ok 6 m-cy a epiproteżę robiłem w Krakowie. Pozdrawiam Darek
|
2011-03-18 14:46:57
|
ENUKLEACJA,warto???Only Hope, wedlug mnie powinnas sprawe skonsultowac z lekarzem, a najlepiej kilkoma,mam na mysli decyzje, czy usuwac. Jesli sie juz zdecydujesz, od razu uderzaj do Lublina - wez skierowanie do poradni okulistycznej w Lublinie, zadzwon tam, zarejestruj sie i nie umawiaj sie bezposrednio do doktora Haszcza, tylko zapytaj w jakie dni on jest na oddziale, powinni go zawolac. Mozesz czekac bardzo dlugo, ale warto. Mnie raz przyjeto takze bez skierowania, bo go zapomnialam z domu zabrac. Mozesz takze isc prywatnie do Naleczowa do kliniki, wtedy doktor zdecyduje gdzie operacja, czasem i w tej prywatnej robia w ramach NFZ, Wydaje mi sie, ze chyba mozna tez te operacje usuniecia i wszczepu przeprowadzic w Krakowie i Warszawie,ale to juz musisz sie dowiadywac, pozdrawiam,
|
2011-03-19 23:44:54
|
ENUKLEACJA,warto???jezeli masz zagrożenie zapalenia wspolczulnego to lepiej widziec na jedno oczko niz wcale ja nie bede cie namawiac tylko ocen samka moja sytuacje mysle ze jezeli poddasz sie operacji usuniecia ze wszczepem implantu to u dr Haszcza to jest z mojej strony najbardziej czlowiek gogny zaufania nie chodzi mu o kase"korupcja"jest to moim zdaniem okulista z powolania i pewnie wiele osób z forum to potwierdzi.zobaczs moja galerie i innych osob co byli operowani w lublinie lub naleczowie chyba nikt nie narzeka,poczytaj o koplikacjach gdyz sa mozliwe, ja nawet przez chwile nie zalowalam ale.... wybor nalezy do ciebie podrawiam
|
|
2011-03-21 07:52:00
|
ENUKLEACJA,warto???Zgadzam sie z Aska w 100 procentach - jak enukleacja to tylko u dra Haszcza no i oczywiscie sprawe trzeba dokladnie przemyslec. Ja tez nie zaluje swojej decyzji, wszystko odbylo sie bez komplikacji (poniewaz operowal mnie dr Haszcz) i teraz moje zycie wyglada zupelnie inaczej. Jest po prostu lepiej :) Pozdrawiam
|
|
2011-03-21 12:39:04
|
ENUKLEACJA,warto???witam podobno jednym ze wskazań do enukleacji jest notoryczny ból który to mam od jakis 18 miesiecy,bol ciagly,miazdzący ,od wewnatrz,,,ciagle na tabletkach przeciwbolowych....cięzko jest sobie radzic z takim bólem,,, znam plusy i minusy enukleacji ale czy warto ciagle meczyc sie z bolem tylko po to zeby miec swoje oko ( widzenie praktycznie zerowe,zamazane ksztalty ,choc jak sie okazalo jest poczucie swiatla,aczkolwiek oczywiscie bez mozliwosci poprawy stanu widzenia-wiadomo),oko nonstop ropieje,aczkolwiek przyczyny bolu w oku nie widac,miał ktos taką lub podobną sytuacje?pozdrawiam ja jestem juz zdecydowany na enukleacje,choc dwoje roznych okulistow ma inne zdanie,jeden jest za usunieciem a drugi mowi ze skoro jest szczatkowe widzenie czy poczucie swiatla nalezy oko zostawic,,,a ja boje sie ze od tego chorego oka psuje sie to zdrowsze,,,od kad mam problemy pogorszyl mi sie wzrok w tym zdrowszym oku ,choc wada prawie zawsze byla tsała...pozdrwaim
|
|
2011-04-03 09:04:53
|
ENUKLEACJA,warto???halo,jest tu ktos??? hehe w dalszym ciagu licze na wasze opinie,,,
|
|
2011-04-14 20:55:05
|
ENUKLEACJA,warto???tyle wyswqietleń a tak malo reakcji,,,,rozumiem ze w kolko wałkowany temat czy te same wątpliwości ale różnych osób sa juz nudne,ale kazdy z osobna liczy na wasze posty,na posty weteranów,heheh pozdrawiam
|
2011-04-16 23:23:25
|
Re: ENUKLEACJA,warto???ONLYhope: tyle wyswqietleń a tak malo reakcji,,,,rozumiem ze w kolko wałkowany temat czy te same wątpliwości ale różnych osób sa juz nudne,ale kazdy z osobna liczy na wasze posty,na posty weteranów,heheh pozdrawiam zadaj konkretne pytanie?bo nie wiem w czym ci mozemy jeszcze doradzic?wal smialo:)
|
|
2011-04-18 14:21:21
|
ENUKLEACJA,warto??? w sumie racja hehehe juz kilka osob sie wypoweizialo i rzucilo troche swiatla na problem enukleacji ,za co dziekuje dokladnie tez przejzalem forum i znalazlem wiele w tym temacie,,, rzeczywiscie wiec dalsze rozdmuchiwanie problemu enukleacji nie ma sensu bo jest juz on wystarczajaco przedstawiony na forum pozdrawiam i dzieki...hee
|
|
2011-04-19 10:22:27
|
ENUKLEACJA,warto???Ja się zdecydowałam na operację u dr Haszcza, tez m.in dzięki forum :) Będe niedługo dzwonić w sprawie terminu operacji. Ciekawa jestem jaki bedzie efekt, bo pan doktor od razu szczerze powiedział ze raczej nie osiągnę pełnej symetrii ale będzie lepiej niz teraz. Trochę się boję dalszego zycia z epi, szczegolnie tego wyciagania ;/ Skad jestes ze Slaska? Ja mieszkam w Katowicach.
|
2011-04-19 20:23:19
|
ENUKLEACJA,warto???Dziewczyny, nie ma sie czego bac. Roznica pomiedzy dr Haszczem a Jaworskim jest taka, ze ten pierwszy informuje o mozliwych komplikacjach, jest rzeczowy, ale mily, czuje sie, ze wazne jest dla niego dobro pacjenta, a ten drugi... coz... jest mily, ale wtedy kiedy mu sie placi - o mozliwych komplikacjach informuje w taki sposob, ze nie bierzesz tego w ogole pod uwage, albo wcale, no i ... nie umie sie przyznac do porazki. Wierze, ze bedziecie zadowolone, tak samo jak i ja wierze, ze juz za miesiac bede miala ladny implancik :) a potem proteze ladnie dobrana.
|
|
2011-04-22 00:04:47
|
ENUKLEACJA,warto???...
|
 |
 |