Forum -

Wszystkie posty użytkownika Paulina

Katowice czy Kraków ?

Ja byłam zadowolona z Krakowem !!!!! Mogę wrzucić zdjęcia które pokażą różnice pomiędzy starą a nową protezą!!!!!!
» przejdź do wątku

epiproteza bez usuwania gałki ocznej

Witam

ja noszę  epi na własne oko, bo operacje (enukleacja)  pogorszy tylko sprawę, gdyż neurochirurg usuwając nerw wzrokowy z guzem pocharatał mi nerwy i oko rusza sie bardzooooo leniwie. Powiem tak ja miałam swoją robioną w Łodzi a w październkiku jade d Kraka po nową szklaną, która jest droższa. 

» przejdź do wątku

Mniejsza gałka oczna

Powiem tak Ja zaczęłam nosić protezę nosić wieku 15 latka, ale to według z jednego specjalistów za późno.

Teraz chciałam usunąć oko zanikowe po usuniętym przed siedemnastu laty glejaku.

Jednak lekarz stwierdził, że mam uszkodzone mięśnie oka i żadnego efektu nie uzyskam oraz dźwig powieki nie działa.

Jak ktoś mi tu w innym poście napisał ilu lekarzy tyle opinii.

» przejdź do wątku

Proszę o radę

Polecam wizytę prywatna w Luxmedzie.

Obecnie wykonam nową  protezę.

Będę u niego jakoś w grudniu co robić dalej, bo oka wiecznie mieć nie będę i raczej zdecyduję się na zabieg za 5 lat.

Może tak źle nie będzie!!!! 

A może medycyna się rozwinie, zobaczymy!!!! 

» przejdź do wątku

Proszę o radę

Nie wiem czym się różni dwuścienna od zwykłej. Moja z mas plastycznych wyglada jak łuska.
» przejdź do wątku

Proszę o radę

Czy może ktoś udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie? napisane we wcześniejszym poście? 

» przejdź do wątku

Proszę o radę

Witam wszystkich

Po konsultacjach z Panem Haszczem jestem zadowolona. Człowiek wyjaśnił mi,

że mam mięśnie za słabe ( uszkodzone)  i żadnego ruchu nie uzyskam, kiedy

będę mieć wszczepiony implant oraz efektu kosmetycznego!

Powiedział, że warto spróbować z nową epi zrobioną w Krakowie. Powiedział, ze

protetyk musi zobaczyć, że epi jest za mała i musi być bardziej wypukła , ale

chuda w środki. Nie wiem czy nie miał na myśli  protezy dwuściennej? 

Ja ktoś się orientuje niech mi napiszę na gg lub na forum?  

Epi szklaną wykonam w Krakowie za własne, bo na NFZ nie będę czekać rok,

bo mam wymianę w 2011.

Może ktoś zna koszt takiej? 

» przejdź do wątku

Naurolog

Hej 

Ja proponuję zrobić badanie tomografii komputerowej,

prywatnie jest drogo,ale w przychodniach przyszpitalnych są kolejki.

To badanie wykryje wszystko.- neurolog może cię na nie  skierować. 

ja chodzę regularnie bo choruję na Recklinghausena.

» przejdź do wątku

Proszę o radę

Witam wszystkich!!!

Dziękuje wszystkim za udzielenie mi odpowiedzi. Wizyta u dr Haszcza, będę mieć dopiero we wrześniu ze względu na to, że teraz pracuje i nie mam czasu.

Może to tylko kwestia odpowiedniej protezy nowej, ale zobaczymy czy dr Haszcz zakwalifikuje mnie do operacji.

» przejdź do wątku

jednooczny inżynier budownictwa

Hej

Ja chciałam studiować farmację, lecz Pani psycholog z szkoły szybko mi moje plany  zniweczyła odpowiedzią, że muszę mieć sprawny wzrok. Budownictwo fajna sprawa, ale z tego co wiem czasami można dostać pracę z biurkiem wydziale geodezji miasta, czasem w  moim mieście pojawiały się takie oferty pracy. Po skończeniu studiów zawsze można się przekwalifikować czyli studia podyplomowe.Radzę zapytać doradcę zawodowego oraz rehabilitanta osób niepełnosprawnych, który na pewno jest w waszym mieście przy jakiejś agencji zatrudnienia dla niepełnosprawnych.

Pozdrawiam  

» przejdź do wątku

nurkowanie

Radze zapytać okuliste. Ja do pływania używam okularów, by ochraniała epi.
» przejdź do wątku

dofinansowanie na zakup samochodu

O dofinasowanie mogą starać sie osoby jedynie niepełnosprawne ruchowo. Polecam strone o programach z PFRON. 

http://www.pfron.org.pl/portal/pl/62/Programy_i_zadania_PFRON.html

» przejdź do wątku

Grupa inwalidzka

Moi drodzy 

Przeczytałam posty większości i muszę jasno stwierdzić, że lekarze orzecznicy czasami są fenomenalni w orzekaniu o stopniu. Ja mam umiarkwowany ze względu  na to, że widzenie oka zdrowego pogarsza się. Moje pole widzenia w ocenie specjalisty dyskwalifikuje mnie w staraniu się o prawo jazdy. Niesety , ja jestem zszokowana tym, że ludzie nie zdają sobie sprawy, że trudno osobom jednoocznym odnaleźć się na rynku pracy. A najgorszą rzeczą jaką usłyszałam od lekarza to, że kiedyś moge stracić wzrok. Marszczę brew

» przejdź do wątku

Proszę o radę

W galerii wstawiam zdjęcie. Noszę epiprotezę nakłądaną na swoja gałkę. Jednak zdecydujes się na implant. Gałka wysycha i oko zaczyna się odróżniać. Bardzo mi to przeszkadza. Udam się niedługo do Pana dr Haszcza na konsultację. Ale proszę wszystkich o ocenę. Tylko się martwię, bo od operacji miałam sowja gałkę, która jest zniekształcona, a minel 17 lat. Marszczę brewPozdrawiam
» przejdź do wątku

Re: implant

martka26:
Jesli w ramach NFZ to raczej nie mozesz sobie wybrac,jaki Ci wszczepia taki bedziesz mial.A pytales w ogole czy wszczepiaja implant po usunieciu oka?

Rozumiem, że implanty są refundowane, ale czy jesli dostane dofinasowanie ze środków PFRON i NFZ to bedzie on inny? Czy lekarz poinformuje mnie o mozliwości różnych implantów? 

» przejdź do wątku

Re: implant

martka26:
Jesli w ramach NFZ to raczej nie mozesz sobie wybrac,jaki Ci wszczepia taki bedziesz mial.A pytales w ogole czy wszczepiaja implant po usunieciu oka?

Rozumiem, że implanty są refundowane, ale czy jesli dostane dofinasowanie ze środków PFRON i NFZ to bedzie on inny? Czy lekarz poinformuje mnie o mozliwości różnych implantów? 

» przejdź do wątku

Re: temat ściągnięty po Wojtku :) - spotkanie przy kawie?

Aga:

pomyślałam, że pomysł Wojtka jest nawet niezły, zlot ogólnokrajowy ciężko jest ustalić, więc może jest tu ktoś z okolic Lublina? I ma ochotę pogadać przy kawie? Nigdy wcześniej nie spotkałam takiej osoby i takie doświadczenie mogłoby być ciekawe. Pozdrawiam wszystkich!

Hej ja jestem z Lublina? Kawa czemu nie?

Pozdrawiam 

mój e mailSuper: paulina_szczesna87@tlen.pl

» przejdź do wątku

Re: Prawo jazdy

Kornelia:
Irku, czyli jeżeli mam - 1,5 dioptrii to mogę nie przejść pozytywnie badania?

Witam Irku Czy jezeli mam  -2 i nie widzę na drugie oko, bo straciłam je wieku 6  lat, ponieważ miałam guza nerwu wzrokowego to mogę startować na prawa jazdy?. Bez problemowo jeżdże na rowerze.

Pozdrawiam Super

» przejdź do wątku