Forum -
![]() |
Wszystkie posty użytkownika Paulina |
|---|---|
|
2011-11-14 17:54:36
|
Katowice czy Kraków ?Ja byłam zadowolona z Krakowem !!!!! Mogę wrzucić zdjęcia które pokażą różnice pomiędzy starą a nową protezą!!!!!!
» przejdź do wątku
|
|
2011-07-11 13:29:10
|
epiproteza bez usuwania gałki ocznejWitam
ja noszę epi na własne oko, bo operacje (enukleacja) pogorszy tylko sprawę, gdyż neurochirurg usuwając nerw wzrokowy z guzem pocharatał mi nerwy i oko rusza sie bardzooooo leniwie. Powiem tak ja miałam swoją robioną w Łodzi a w październkiku jade d Kraka po nową szklaną, która jest droższa.
|
|
2010-09-27 15:39:02
|
Mniejsza gałka ocznaPowiem tak Ja zaczęłam nosić protezę nosić wieku 15 latka, ale to według z jednego specjalistów za późno. Teraz chciałam usunąć oko zanikowe po usuniętym przed siedemnastu laty glejaku. Jednak lekarz stwierdził, że mam uszkodzone mięśnie oka i żadnego efektu nie uzyskam oraz dźwig powieki nie działa. Jak ktoś mi tu w innym poście napisał ilu lekarzy tyle opinii.
|
|
2010-09-26 20:04:42
|
Proszę o radęPolecam wizytę prywatna w Luxmedzie. Obecnie wykonam nową protezę. Będę u niego jakoś w grudniu co robić dalej, bo oka wiecznie mieć nie będę i raczej zdecyduję się na zabieg za 5 lat. Może tak źle nie będzie!!!! A może medycyna się rozwinie, zobaczymy!!!!
|
|
2010-09-24 21:00:02
|
Proszę o radęNie wiem czym się różni dwuścienna od zwykłej. Moja z mas plastycznych wyglada jak łuska.
» przejdź do wątku
|
|
2010-09-24 19:44:42
|
Proszę o radęCzy może ktoś udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie? napisane we wcześniejszym poście?
|
|
2010-09-04 16:01:11
|
Proszę o radęWitam wszystkich
Po konsultacjach z Panem Haszczem jestem zadowolona. Człowiek wyjaśnił mi, że mam mięśnie za słabe ( uszkodzone) i żadnego ruchu nie uzyskam, kiedy będę mieć wszczepiony implant oraz efektu kosmetycznego!
Powiedział, że warto spróbować z nową epi zrobioną w Krakowie. Powiedział, ze protetyk musi zobaczyć, że epi jest za mała i musi być bardziej wypukła , ale chuda w środki. Nie wiem czy nie miał na myśli protezy dwuściennej? Ja ktoś się orientuje niech mi napiszę na gg lub na forum? Epi szklaną wykonam w Krakowie za własne, bo na NFZ nie będę czekać rok, bo mam wymianę w 2011.
Może ktoś zna koszt takiej?
|
|
2010-08-19 20:34:48
|
NaurologHej
Ja proponuję zrobić badanie tomografii komputerowej, prywatnie jest drogo,ale w przychodniach przyszpitalnych są kolejki. To badanie wykryje wszystko.- neurolog może cię na nie skierować. ja chodzę regularnie bo choruję na Recklinghausena.
|
|
2010-08-18 22:48:08
|
Proszę o radę
Witam wszystkich!!!
Dziękuje wszystkim za udzielenie mi odpowiedzi. Wizyta u dr Haszcza, będę mieć dopiero we wrześniu ze względu na to, że teraz pracuje i nie mam czasu. Może to tylko kwestia odpowiedniej protezy nowej, ale zobaczymy czy dr Haszcz zakwalifikuje mnie do operacji.
|
|
2010-08-15 20:52:57
|
jednooczny inżynier budownictwaHej
Ja chciałam studiować farmację, lecz Pani psycholog z szkoły szybko mi moje plany zniweczyła odpowiedzią, że muszę mieć sprawny wzrok. Budownictwo fajna sprawa, ale z tego co wiem czasami można dostać pracę z biurkiem wydziale geodezji miasta, czasem w moim mieście pojawiały się takie oferty pracy. Po skończeniu studiów zawsze można się przekwalifikować czyli studia podyplomowe.Radzę zapytać doradcę zawodowego oraz rehabilitanta osób niepełnosprawnych, który na pewno jest w waszym mieście przy jakiejś agencji zatrudnienia dla niepełnosprawnych.
Pozdrawiam
|
|
2010-07-31 18:43:49
|
nurkowanieRadze zapytać okuliste. Ja do pływania używam okularów, by ochraniała epi.
» przejdź do wątku
|
|
2010-07-29 21:43:07
|
dofinansowanie na zakup samochoduO dofinasowanie mogą starać sie osoby jedynie niepełnosprawne ruchowo. Polecam strone o programach z PFRON. http://www.pfron.org.pl/portal/pl/62/Programy_i_zadania_PFRON.html
|
|
2010-07-29 21:12:05
|
Grupa inwalidzkaMoi drodzy
Przeczytałam posty większości i muszę jasno stwierdzić, że lekarze orzecznicy czasami są fenomenalni w orzekaniu o stopniu. Ja mam umiarkwowany ze względu na to, że widzenie oka zdrowego pogarsza się. Moje pole widzenia w ocenie specjalisty dyskwalifikuje mnie w staraniu się o prawo jazdy. Niesety , ja jestem zszokowana tym, że ludzie nie zdają sobie sprawy, że trudno osobom jednoocznym odnaleźć się na rynku pracy. A najgorszą rzeczą jaką usłyszałam od lekarza to, że kiedyś moge stracić wzrok.
|
|
2010-07-27 21:32:21
|
Proszę o radęW galerii wstawiam zdjęcie. Noszę epiprotezę nakłądaną na swoja gałkę. Jednak zdecydujes się na implant. Gałka wysycha i oko zaczyna się odróżniać. Bardzo mi to przeszkadza. Udam się niedługo do Pana dr Haszcza na konsultację. Ale proszę wszystkich o ocenę. Tylko się martwię, bo od operacji miałam sowja gałkę, która jest zniekształcona, a minel 17 lat.
» przejdź do wątku Pozdrawiam
|
|
2010-07-27 21:10:33
|
Re: implantmartka26: Jesli w ramach NFZ to raczej nie mozesz sobie wybrac,jaki Ci wszczepia taki bedziesz mial.A pytales w ogole czy wszczepiaja implant po usunieciu oka? Rozumiem, że implanty są refundowane, ale czy jesli dostane dofinasowanie ze środków PFRON i NFZ to bedzie on inny? Czy lekarz poinformuje mnie o mozliwości różnych implantów?
|
|
2010-07-27 21:10:33
|
Re: implantmartka26: Jesli w ramach NFZ to raczej nie mozesz sobie wybrac,jaki Ci wszczepia taki bedziesz mial.A pytales w ogole czy wszczepiaja implant po usunieciu oka? Rozumiem, że implanty są refundowane, ale czy jesli dostane dofinasowanie ze środków PFRON i NFZ to bedzie on inny? Czy lekarz poinformuje mnie o mozliwości różnych implantów?
|
|
2009-03-24 06:11:11
|
Re: temat ściągnięty po Wojtku :) - spotkanie przy kawie?Aga:
Hej ja jestem z Lublina? Kawa czemu nie?
Pozdrawiam mój e mail
|
|
2008-07-25 16:54:29
|
Re: Prawo jazdyKornelia: Irku, czyli jeżeli mam - 1,5 dioptrii to mogę nie przejść pozytywnie badania? Witam Irku Czy jezeli mam -2 i nie widzę na drugie oko, bo straciłam je wieku 6 lat, ponieważ miałam guza nerwu wzrokowego to mogę startować na prawa jazdy?. Bez problemowo jeżdże na rowerze. Pozdrawiam
|
![]() |

: paulina_szczesna87@tlen.pl